Кламер БГ - Новини: Роман Василев няма да става зам.-шеф на следствието

Роман Василев няма да става зам.-шеф на следствието

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 17:08ч.
Роман Василев няма да става зам.-шеф на следствието

Столичният прокурор Роман Василев няма да става заместник-ръководител на Националната следствена служба (НСлС), въпреки първоначалните намерения на новия шеф на следствието Евгени Диков. В понеделник от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че двама следователи от кариерата ще бъдат предложени за заместници на Диков. Това са Лъчезар Пенев и Кънчо Митов.

На 20 декември Евгени Диков обясни, че може и да предложи Роман Василев за свой заместник в следствието, "за да разчита на неговия опит". Сега стана ясно, че Василев ще си остане на позицията заместник-градски прокурор на София.

От държавното обвинение съобщиха още, че главният прокурор Сотир Цацаров е освободил всички досегашни ръководители на в НСлС. Сред тях са небезизвестният Ангел Александров, Койчо Трухчев, Румен Василев, Ваня Дойчева, Младен Петров и Емил Киров. Последният е освободен по негова молба.

Ангел Александров бе една от главните фигури в мегаскандала "Александров-Овчаров" по времето на тройната коалиция. Тогавашният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефът на националното следствие Ангел Александров по това време си размениха взаимни обвинения за участие в корупционни афери и изнудване. Скандалът отнесе главите и на двамата.

Това внесе значително напрежение в управляващата коалиция, защото в публичното пространство Александров бе сочен като човек на ДПС. Малко по-късно в мегаскандала се набъркаха Делян Пеевски и бившият шеф на "Булгартабак" Христо Лачев.

Промените са аргументирани с нуждата от промени в следствието, а броят на спецотделите ще бъде намален.

Предложеният за зам.-ръководител Лъчезар Пенев (59 г.) е е завършил Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Има 33 годишен юридически стаж като следовател и адвокат. В периода 1999–2011 г. е началник-отдел в НСлС. Специализирал е в Унгария, Чехия и Гърция. Кариерата на Лъчезар Пенев е свързана основно с разследване на криминални престъпления, се казва в съобщение на прокуратурата.

Кънчо Митов (59 г.) също е завършил Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Той е следовател от 24 години. Специализациите на Кънчо Митов са свързани с разследване на компютърни престъпления, икономически престъпления и трафик на хора.

mediapool.bg