Кламер БГ - Новини: Рокади по ТВ-върховете: Бивш шеф на Нова телевизия замени шефа на бТВ

Рокади по ТВ-върховете: Бивш шеф на Нова телевизия замени шефа на бТВ

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 18:09ч.
Рокади по ТВ-върховете: Бивш шеф на Нова телевизия замени шефа на бТВ

За внезапна смяна в ръководството на медийната група bTV Media Group бе съобщено в четвъртък следобед. Длъжността изпълнителен директор на групата напуска Вики Политова, а на нейно място идва Павел Станчев, който заемаше допреди няколко години същата позиция в Нова телевизия.

Според официалното съобщение на СМЕ - собственикът на бТВ - рокадите в най-голямата електронна медийна група у нас идвали след промени на международно ниво.

Станчев ще заеме позицията главен изпълнителен директор на бТВ от 1 февруари. Вики Политова ще напусне в края на месеца, за да се заеме с други дейности, е краткото обяснение в съобщението от медията, като не се посочват причините за решението.

В известен смисъл уволнението на Вики Политова, която е в бТВ от основаването на медията през 2000 г., е логично. Тя се смята за близка до рекламния бос Красимир Гергов, който през годините се сочеше като неявен водещ акционер в телевизията, а иначе официален неин консултант и основен рекламодател чрез компанията си "Пиеро 97", както и чрез други свои компании. След като законът вдигна забраната собственици на рекламни компании да притежават и електронни медии, стана ясно, че Гергов има и директни финансови интереси в медийната група, контролирана сега от Central European Media Enterprises (СМЕ), част от групата Time Warner.

На мястото на Политова идва дългогодишен играч на телевизионния пазар - Павел Станчев, който е от 20 години в медийния бранш. Той е цитиран в съобщението на СМЕ: "Присъединяването ми към бТВ е голямо предизвикателство. Ще използвам цялата си енергия и опит, за да засилим водещата позиция на бТВ Media Group на телевизионния пазар в България, и място, където работят най-талантливите журналисти и телевизионни професионалисти“.

Станчев беше до 2008 г. в Нова ТВ от началото на основаването й и от времето, когато неин собственик е сърбинът Дарко Таминджич, а след това е част от гръцката медийна група "Антена". Той напуска Нова, когато "Антена" я продаде и тя стана част от шведската медийна група MTG.

От 2013 година е главен изпълнителен директор на "Антена"- Югоизточна Европа и ръководи няколко телевизии в Сърбия, Черна Гора и Словения. От 2004 до 2008 г. е главен изпълнителен директор на Нова телевизия в България. Бил е също изпълнителен директор на HBO Румъния, EрТеЕл Хърватска и Канал Д Румъния.

"Павел е отлично подготвен да ръководи нашия екип в България. Огромният му опит с медийни компании в Централна и Източна Европа, и особено в България, е идеална предпоставка, за да продължи традицията на бТВ като лидер на пазара. Бих искал да благодаря на Вики за всеотдайността й към бТВ на различните й постове от самия старт на канала“, заявява Кристоф Майнуш, председател на Управителния съвет на бТВ и главен изпълнителен директор на СМЕ.

Разместването идва в момент, когато Нова телевизия привлече в течение на една година някои от най-добрите журналисти на бТВ и увеличи аудиторията си и привлечените реклами.

mediapool.bg