Кламер БГ - Новини: Родители на загиналите в Кербала не очакват истина в доклада за атентата

Родители на загиналите в Кербала не очакват истина в доклада за атентата

България

|
Нед, 19 Ян 2014г. 13:57ч.
Родители на загиналите в Кербала не очакват истина в доклада за атентата

Родители на загиналите в Кербала български военни смятат, че докладът, който Министерството на отбраната се очаква да разсекрети, няма да съдържа истината за инцидента, при който на 27 декември 2003 г. камион бомба уби петима рейнджъри и рани 27..

Докладът по инцидента в Кербала ще бъде разсекретен след жалба на ръководителя на Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов. Майката на загиналия Антон Петров – Иванка, коментира, че не очаква нищо ново, защото за десет години роднините на загиналите са научили доста неща.

"Единственото, което искам, е да прочета в този доклад имената на виновниците - конкретно назовани имена, но вярвам, че това няма да се случи. Може би отново ще бъдат общи приказки", каза жената пред БНР.

През седмицата министърът на отбраната Ангел Найденов съобщи, че комисията, която прави преглед на документите, свързани с атаката на българската база "Индия" в Кербала, е приключила своята работа и вероятно всеки момент ще бъдат предоставени окончателните заключения. Ще бъде разсекретен целият доклад и достъпът до информацията ще бъде по правилата на достъпа до обществена информация.

Документът изследва всичко, което се е случило на 27 декември 2003 година, включително мерките, които са взети за осигуряване на охрана и безопасност на базата, пропуските, които има на тогавашните военни експерти, реакцията и действията на българските военнослужещи.

mediapool.bg