Кламер БГ - Новини: Родители и лекари молят касата да осигури скъпо лекарство за недоносени бебета

Родители и лекари молят касата да осигури скъпо лекарство за недоносени бебета

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 15:11ч.
Родители и лекари молят касата да осигури скъпо лекарство за недоносени бебета

Здравната каса отказва да поеме плащането на препарат срещу развитието на тежки дихателни инфекции за недоносени бебета, които са родени в средата на седмия месец от бременността, а ще продължи да финансира лекарството, когато е предназначено за деца, родени преди края на шестия месец. Това заявиха от Националната здравно-осигурителна каса в четвъртък, след като преди това лекари и родители поискаха на пресконференция държавата да поеме финансирането на препарата за недоносени бебета, родени преди 30-ата гестационна седмица и когато теглото им е под 1.5 кг., а не както е – за деца, родени преди 27-ата седмица.

Според касата обаче и в момента ефектът от лечение при бебетата през зимния период не било достатъчно сигурно, че е ефикасно, като част от недоносените деца, въпреки че са приемали препарата, после са били приемани за лечение в болница.

В момента курсът на лечение включва пет дози от лекарството, като всяка струва близо 1300 лв. Касата може да се ангажира да покрива тези пари само ако здравното министерство добави бронхопулмоналната дисплазия и сърдечната малформация към списъка на заболяванията, за които НЗОК е длъжна да заплаща напълно или частично домашното лечение. Ако това стане, касата ще трябва да намери 250 хил. лв., които са необхоодими, за да се покрие лечението на 100 хил. недоносени деца.

Според медицинската статистика, преждевременно се раждат 10 процента от всички бебета у нас.

От здравната каса обосноваха отказа си с неефективност на лечението с препарата, който се прилага през зимния период, като обясниха, че за октомври 2011-март 2012 е приложена профилактика с него на 221 бебета, която е струвала на касата почти 2 млн. лв. Впоследствие обаче, при 206 от децата са настъпили усложнения и се наложило те да бъдат приети в болница и да им бъде приложено лечение за още 1.1 млн. лв. Според статистиката на касата, само десет от бебетата са водени на профилактични и диспансерни прегледи.

Подобна е била и ситуацията през следващия период, когато са похарчени 3.9 млн. лв. за профилактиката на 297 кърмачета, от които 166 отново влезли в болница и "изхарчили" още 1.8 млн. лв.

От касата отдадоха липсата на ефективно наблюдение над децата на "неравномерното разпределение на детските пулмолози в страната", вследствие на което бебетата с белодробни заболявания остават на грижите на неонатолози.

Данните показват, че не може да се регламентира контролът на отпуснатите и приложени количества от лекарствения продукт, посочват от пресслужбата на НЗОК.

Като друг съществен проблем, който пречи да бъде осигурен препаратът, от касата посочиха невъзможността да се прогнозира колко ще наддаде едно бебе за периода от пет месеца, който трае лечението. Отпусканите количества са прогнозни и при промяна на нуждите се налагат корекции и анулиране на действащите протоколи, обясниха от пресцентъра на НЗОК и допълниха, че за текущия период е осигурен медикаментът за 363 деца на обща стойност 4.5 млн. лв.

Като алтернативен вариант да бъде осигурено лекарството, от касата предлагат медикаментът да се покрива от здравното министерство заедно с останалите ваксини, които не влизат в задължителния имунизационен календар, или по националната програма за профилактика на дихателните пътища, предизвикани от респираторно-синцитиален вирус, за кърмачета и деца до 2-годишна възраст.

mediapool.bg