Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок ще сваля кабинета с резултата си от евровота

Реформаторският блок ще сваля кабинета с резултата си от евровота

България

|
Пон, 13 Ян 2014г. 14:51ч.
Реформаторският блок ще сваля кабинета с резултата си от евровота

Реформаторският блок ще направи всичко по силите си да консолидира всички обществени сили, които са готови да работят за сваляне на това правителство, обяви в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Ще се постараем с всички сили в България да има избори 2 в 1 през май месец. Ако управляващите упорстват и това се окаже неуспешно, ние ще ги свалим с нашия резултат на европейските избори", обясни той.

Още през миналата седмица дясноцентриската коалиция обяви, че е готова на общи действия с всички партии, граждански и неправителствени организации, за да постигне първата си цел - оставка на правителството. От блока обясниха, че са готови на разговори и общи действия с ГЕРБ за постигане на тази цел. В интервю за Mediapool, публикувано в събота, Радан Кънев обяви, че допуска Реформаторският блок да си сътрудничи с ГЕРБ, ако партията на Бойко Борисов се откаже от "лошите си навици".

Реформаторският блок разглежда оставката на правителство като своя първа цел. След това трябва да бъде сформирано програмно правителство с мандат от най-много година и половина, което да проведе основните реформи. Следват нови избори, но за Велико Народно събрание и приемане на нова конституция.

В понеделник Радан Кънев каза, че приемането на кандидатската листа на блока за евроизборите ще се случи в следващите 3 седмици. Той допълни, че лидерите на коалицията започват обиколки в цялата страна, за да представят на хората плана си за излизане от кризата, който включва оставка на кабинета, предсрочни избори, кратък мандат на следващото управление и подготовка на избори за Велико народно събрание, което да изготви нова конституция.

Кънев съобщи още, че до края на седмицата Реформаторският блок ще даде пресконференция за разследването на френско-немската телевизия АРТЕ за имотите на депутата от ДПС Делян Пеевски. По думите му случаят синтезирал в себе си "може би всички скандали в българското общество наведнъж" и показвал, че в България МВР и държавната власт с целия си репресивен апарат закрилят мафията и нейното имущество.

От Реформаторския блок коментираха още, че правителството не смята да се съобразява с каквато и да било положителна реформа в областта на околната среда, тъй като извършените в края на 2013 г. назначения на нови директори на националните паркове и регионалните екоинспекции са скандални, става въпрос за избор на партийни номенклатури, които са компрометирани и се намират в конфликт на интереси.

Позицията на реформаторите, обявена пред журналисти идва няколко дни, сред като от екокоалицията "За да остане природа в България" обявиха новите шефове на звената към екоминистерството за политически назначения.

Според блока това е ход, който съвсем ясно показва, че кабинетът предпочита да назначава хора, които са били част от минали злоупотреби, което ще доведе до злоупотреба със защитените територии, до приватизиране, унищожаване на защитени територии в полза на определени икономически интереси. От друга страна се създава риск от загуба на средства от европейските фондове, тъй като парковете и екоинспекциите са бенефициенти по оперативните програми.

mediapool.bg