Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок ще предложи и пакт мерки за реформи в правосъдието и МВР

Реформаторският блок ще предложи и пакт мерки за реформи в правосъдието и МВР

България

|
Пон, 27 Ян 2014г. 14:32ч.
Реформаторският блок ще предложи и пакт мерки за реформи в правосъдието и МВР

Реформаторският блок предлага пакет от мерки за реформа в правосъдието и в структурите на МВР. това съобщиха представители на блока в понеделник.

От политическата структура настояват вътрешният министър да съобщи публично какво е равнището на битовата престъпност в страната, а на предстоящия КСНС при президента да се разгледа проблемът. Вместо да пази често празния парламент, полицията да се върне по населените места и да си изпълнява функциите. Полицаи от цялата страна са командировани в София, докато престъпни банди безчинстват в селата и застрашават имуществото и живота на гражданите, казаха пред журналисти Николай Ненчев (БЗНС), Найден Зеленогорски (ДБГ), Петър Славов и проф. Тодор Танев от Гражданския съвет.

В предложенията за реформа на МВР от блока предлагат местните полицейски ръководители да се назначават във взаимодействие с местната власт и населението, обясни Зеленогорски.

Той обяви, че е масова практика патрулните коли на МВР да обикалят с бензин, който се плаща от общините, и добави, че РБ настоява да се намалят полицаите с административни функции за сметка на полицаите по населените места.

Кметовете и паравоенни формирования от ловни дружинки осъществяват действия по защита на населението в селата от бандити. Това е недопустимо, България не е във военно положение все още, каза още Зеленогорски и попита кой пази гражданите и обществения ред извън столицата, докато полицаите от различни областни дирекции са командировани в София против протестиращите.

Петър Славов от Гражданския съвет разкритикува остро проекта на БСП за Изборния кодекс и обясни, че дългоочакваният избор на професионална изборна администрация няма да се случи.

Изборът ще е толкова професионален, колкото беше изборът на шеф на ДАНС, допълни Славов и коментира, че проектът отнема правомощията на президента, защото на практика мнозинството на БСП и ДПС ще назначава изборната администрация, и то по процедура, която не е разписана и ясна.

Като втори голям негатив на проекта на БСП Славов посочи, че мажоритарният избор на практика няма да е факт. По думите му, БСП, ДПС и ГЕРБ отмениха преференцията като възможност в стария Изборен кодекс, а сега БСП имитират, че я връщат, като за евроизборите завишават критериите, с което практически хората с вота си няма да могат да променят подредбата в партийните листи, т.е.е да упражнят преференциален вот.

Славов определи като лъжа твърдението, че проектът на БСП бил съобразен с гражданските организации, като посочи, че най-авторитетните от тях са напуснали демонстративно обсъжданията и са ги определили като фарс. Славов допълни, че реформаторите ще поискат среща с президента и ще настояват за налагане на вето върху този Изборен кодекс, като президентът достатъчно рано да предупреди вносителите от БСП, че ще ще използва правото си на вето, за да спре манипулациите навреме.

В проекта няма предвидено изчистване на списъците от тези около 1 млн. мъртви души, няма организиране на регионални преброителни центрове, няма избор на професионална ЦИК, българите в чужбина ще трябва да се молят на консулствата да откриват изборни секции, т.е. БСП и ДПС се опитва да вземат служебна победа и да опорочат още веднъж изборите, заяви Зеленогорски.

mediapool.bg