Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок се цели поне в 4 места в Европарламента

Реформаторският блок се цели поне в 4 места в Европарламента

България

|
Вт, 07 Ян 2014г. 12:44ч.
Реформаторският блок се цели поне в 4 места в Европарламента

Реформаторският блок си поставя за цел да вкара поне четирима представители в Европейския парламент, обявиха във вторник трима от лидерите в партии от коалицията. Според техните сметки резултат от поне 450 000 гласа се смята за реалистичен. Това показвали социологическите проучвания, цитирани от Найден Зеленогорски ("Движение България на гражданите").

"Ние не сме се събрали, за да влизаме в парламента, а да управляваме. Искам това да стане ясно. 450 000 души (на първите избори) са добра база, нали?", попита риторично заместник-председателят на ДСБ Петър Москов. Бариерата за излъчва на поне един евродепутат е шест процента.

По неофициална информация на Mediapool в Реформаторския блок вече се е оформила и челната двойка за европейската листа. Според запознати водач на листата е твърде вероятно да бъде лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Веднага след нея ДСБ имат амбиции да застане настоящият евродепутат Светослав Малинов. От РБ смятат, че ще бъде добре и в челните места да има и непознати, млади лица, които те все още търсят.

Именно подредбата на евролистата е и една от причините за напускането на "Синьо единство" от редиците на блока преди Коледните празници. Източници на Mediapool твърдят, че съперничеството между бившия външен министър в кабинета "Костов" и настоящ евродепутат Надежда Нейнски и еврокомисаря по времето на тройната коалиция Меглена Кунева за водач на този евровот са изострили отношенията между партиите в блока.

От Реформаторския блок допълниха още, че Национален съюз "Единство" на Мартин Димитров ще запази участието си в коалицията и ръководните й органи, въпреки излизането на партия "Синьо единство".

На една маса с ГЕРБ

В следващите няколко седмици дясната коалиция смята да предприеме няколко инициативи. В петък ще има среща с браншовите организации по въпросите на правосъдната реформа. След това Реформаторският блок смята да отправи публична покана за обща среща с всички партии, граждански и неправителствени организации, които искат оставката на правителството, включително и с ГЕРБ. Целта е да се постигне съгласие за целите пред България след края на управлението на БСП и ДПС.

Представителите на Реформаторския блок не дадоха ясен отговор дали могат да се чувстват поканени и представители на "Движение България без цензура" на Николай Бареков, които също се обявиха против настоящите управляващи.

Едно от основните послания във вторник бе, че Реформаторският блок смята за "важно" поведението на ГЕРБ по време на процедурата по избор на главен съдебен инспектор. То бе изговорено от лидера на СДС Божидар Лукарски. Лидерите на коалицията обясниха, че ако ГЕРБ подкрепи кандидата на БСП и ДПС Веселина Тенева, то партията ще се разкрие като "фалшива опозиция". Не се разбра обаче какво би следвало от решение на партията на Бойко Борисов да отхвърли тази кандидатура.

Още от създаването на Реформаторския блок неговите представители непрестанно повтарят, че няма как той да има общи действия с ГЕРБ, защото бившите управляващи не са показали ясно, че са се отказали от порочните си практики и политики.

До две седмици Реформаторският блок трябва да има свой говорител и председател на изборния си щаб. Дясната коалиция все още не е решила как ще номинира хората в листите си за европейските избори.

Петър Москов повтори във вторник основните управленски цели на Реформаторския блок. Те започват с оставка на правителство, която не се разглежда като самоцел, а като първа крачка към избори и създаване на програмно правителство с мандат от година и половина. Целта на това правителство е да проведе основните реформи в съдебната система и държавната администрация. Следват нови избори, но за Велико Народно събрание, което да приеме нова конституция.

"Това правителство е приело кризата като начин на живот. Посланието на управляващите към хората е: "Примирете се". Срещу тези, които отказват да се примирят, се изпраща полиция с численост, която е достатъчна, за да нападне Македония", коментира още Петър Москов.

mediapool.bg