Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок призова "ранобудните" да подкрепят идеите им

Реформаторският блок призова "ранобудните" да подкрепят идеите им

България

|
Ср, 08 Ян 2014г. 17:53ч.
Реформаторският блок призова "ранобудните" да подкрепят идеите им

Реформаторският блок призова "Ранобудните студенти" да подкрепят идеите им за изваждане на България от кризата, което включва оставка на кабинета, последвана от реформаторско правителство с кратък мандат. Дясноцентристката коалиция започва писмото си до протестиращите студенти с "Ние сме заедно с вас от седем месеца".

"Заедно сме, защото се борим за една и съща кауза – оставка на правителството и отваряне на път напред за България. Заедно сме, защото назоваваме ясно проблемите пред обществото ни - липсата на законност, която спира развитието ни; мафията и корупцията, които ни правят бедни. За този път търсим вашата подкрепа, както и подкрепата на всяка политическа и гражданска организация, която е в опозиция на това правителство", допълват реформаторите.

Преди четири дни "Ранобудните студенти" излязоха с отворено писмо, адресирано към цялата парламентарна и извънпарламентарна опозиция. Посланието бе опозицията да си свърши работата като реагира на скандалите в обществото и работи за оставка на правителството. Така студентите обвиниха цялата опозиция в бездействие.

"Не искаме да ни подкрепяте, не искаме да ни съветвате, не искаме да ни съдействате или поощрявате. От вас искаме да си вършите работата като партийна опозиция", призоваха студентите.

Единственият засега отговор е от Реформаторския блок.

"Реформаторският блок първи поиска оставката на кабинета още на 15 юни 2013 г. Ние подкрепихме Ранобудните студенти и осъдихме насилието срещу вас. Заведохме съдебни дела срещу полицейщината и незаконното заграждане на половин София. В нашите редици са мнозина от преподавателите, които категорично и безрезервно ви подкрепят.

Днес ние предлагаме път за излизане от тази криза. Път, по който оставката е само първа крачка", се казва в писмото на петте партии от блока към протестиращите.

"Даваме си сметка, че сами не можем да се справим със задачите пред българската политика днес, защото доверието в политиците е убито. Убито е от наемниците на мафията в НС и правителствата, които обезсмислиха демокрацията, пазара и европейското ни членство. Злоупотребиха с властта и я отнеха от нейния носител - българските граждани. Затова ви призоваваме да подкрепите политическите решения, предложени от Реформаторския блок", се казва още в писмото.

В него се споменават идеите на блок за оставка на правителство, избори и програмно реформаторско правителство с кратък мандат.

mediapool.bg