Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок обвини управляващите и ГЕРБ в протекция на монополите

Реформаторският блок обвини управляващите и ГЕРБ в протекция на монополите

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 14:39ч.
Реформаторският блок обвини управляващите и ГЕРБ в протекция на монополите

Сегашното правителство се сдружи с монополите по същия начин, по който ГЕРБ, и ще плати същата цена, коментира в понеделник бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който сега е част от гражданския съвет на Реформаторския блок.

Според него сегашните управляващите не са научили нито един урок от протестите през февруари миналата година, довели до падането на кабинета на ГЕРБ. "Сега са същите непрозрачни сметки (за електроенергия), просто имахме късмет досега да е топло времето. Утре идва застудяване, а с него - високи и непрозрачни сметки", предупреди Димитров.

Той напомни, че Реформаторският блок отдавна е предложил мерки за борба с монополите, но нито една от тях не е приложена.

Сред тях са промени в процедурите за избор на ръководствата на регулаторните органи от Народното събрание след прозрачна процедура по изслушване, ежегоден одит на регулаторите от Сметната палата, ежегодни доклади на Комисията за защита на конкуренцията.

"Темата дори не е в дневния ред на правителството и парламента. Ако се реализира един мащабен проект за енергийна ефективност, хората ще разберат, че не им трябва нито АЕЦ "Белене", нито друг подобен мегаломански проект", обясни Димитров.

Десният политик изчисли, че всяко домакинство в панелен апартамент може да свали сметката си за енергия до 50%, ако сложи топлоизолация и смени вертикалните щрангове за топлата вода.

"Каквото правеше ГЕРБ, това прави и сегашното правителство, даже и по-лошо. Дълговете стават все по-големи и всички ще ги плащаме. Не смятаме, че правителството може да си смени стратегията. Единственото, което може да направи, е да подаде оставка", каза Мартин Димитров.

В същото време стана ясно, че до десет дни Реформаторският блок ще има свой ръководен Изпълнителен съвет, а в средата на февруари ще бъдат приети предложенията за евродепутати и обявена листата. По неофициална информация най-вероятните водачи на листата ще са Миглена Кунева (лидер на "Движение България на гражданите") и Светослав Малинов (сега евродепутат и член на ДСБ).

"Тенденцията при нас е за увеличаване на партиите и хората, които искат да са съпричастни с Реформаторския блок. Когато нещата станат толкова драматични, каквито са в момента в България, тогава времето изисква действия. Затова Реформаторският блок идва навреме", коментира пред медиите в Кюстендил Кунева.

Заместникът й в "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски допълни, че в момента, в който се разпадат партии, при тях има обединение.

mediapool.bg