Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок няма да изпълни искането за "радикално негативно" отношение към ГЕРБ

Реформаторският блок няма да изпълни искането за "радикално негативно" отношение към ГЕРБ

България

|
Пон, 27 Ян 2014г. 12:14ч.
Реформаторският блок няма да изпълни искането за "радикално негативно" отношение към ГЕРБ

Въпреки че симпатизантите на Реформаторския блок (РБ) искат "радикално негативно" отношение към ГЕРБ, лидерите му търсят сътрудничество с бившите управляващи в името на "голямата цел" – предсрочни избори. Такова обяснение за поведението на реформаторите даде председателят на ДСБ Радан Кънев в понеделник пред бТВ. Той каза, че планират срещи с всички опозиционни сили, а дали е възможна такава с ГЕРБ, ще реши Съветът на реформаторите.

Ако РБ търси просто максимален резултат на изборите, ние би трябвало да се държим към ГЕРБ радикално негативно, защото това е усещането на хората към властта на ГЕРБ, разясни Кънев след като представители на блока са обиколили страната да проучат настроенията на симпатизантите си.

По думите на Кънев максимален резултат на изборите не е единствената цел на реформаторите, които, според социологически проучвания, към момента имат шанс да вкарат само един евродепутат на предстоящите европейски избори, които ще са първият тест за новосформирания РБ.

Усещането за сближаване с ГЕРБ идвало от "по-голямата цел".

"Ние обаче непрекъснато търсим сътрудничество в името на една по-голяма цел и тя е да има парламентарни избори и това управление да спре, защото неговите рецидиви стават вече прекалени", обясни Радан Кънев.

По думите му "темата ГЕРБ дълбоко разделя, а и дълбоко дразни" симпатизанти и активистите на десните партии, защото много от тях са дълбоко недоволни от начина, по който хората на Борисов упражняват местната власт. Лидерът на ДСБ каза, че водещо за тях е програмата на партиите, които участват в изборите, а не личностите в тях.

В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи оферта към блока, осъзната след като се контузил и няколко месеца ходил с патерица. Той предложи да бъде "патерица" на дясноцентристката коалиция, след като партиите в нея не желаят да работят с ГЕРБ. Борисов съобщи, че редовно се чува по телефона с лидерите на блока.

Кънев коментира, че е нормално представители на различните политически партии, които не са коалиционни партньори, да си говорят през медиите.

"За какво говорим ние с ГЕРБ, естествено, че през медиите, говорим за съдебната система и за правосъдието, говорим за това, което се случва със свободата на медиите в България и с много странната роля на МВР в потискането на тази свобода, говорим за протестите, които се развиват на улицата. Съвсем нормално е да говорим за тези неща през медиите. И аз ще продължавам да водя този публичен разговор", допълни лидерът на ДСБ.

Той призна, че знае за социологическите проучвания, които показват спад в подкрепата за блока, но допълни, че "истинското социологическо проучване" се случва на изборите.

"Тогава (на изборите - бел. ред.) всъщност се разбира какво искат българите и на база на техните нужди, на база на това, което те усещат като нужда от промяна, се формира следващо и следващо правителство, това е демокрацията", каза лидерът на ДСБ.

Кънев каза, че в Реформаторския блок ще обсъдят предложението на Борисов да се срещне с представителите на коалицията.

"Това нещо ще обсъдим, по принцип ние планираме среща с всички опозиционни сили, а не бихме водили разговор, който не включва реформите, които едно бъдещо правителство трябва да проведе, дължината на неговия мандат, знаете, за нас това е много важно, възможността за свикване след това на Велико Народно събрание", каза лидерът на ДСБ, визирайки шестте стъпки на Реформаторския блок за изход от кризата.

"При всяко положение предстои среща за консолидиране на максимален брой сили за сваляне на това правителство и за осигуряване на реформи след края на управлението", заключи той.

mediapool.bg