Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок коментира външно-политически теми

Реформаторският блок коментира външно-политически теми

България

|
Нед, 12 Ян 2014г. 16:49ч.
Реформаторският блок коментира външно-политически теми

За Реформаторския блок ситуацията в Сирия, в Турция и в Украйна и започването на преговори на ЕС със Сърбия са международните събития на 2013 г. Това каза на

брифинг лидерът на Българоия на гражданите Меглена Кунева.

Тя добави, че тези събития ще продължат да са важни и през настоящата година. Тази година най-важната тема е гръцкото председателство, добави Кунева, цитирана от БТА. Тя обясни, че това е страната, която е помогнала най-много на България по време на преговорите с ЕС за присъединяването ни към Съюза. Според Кунева е знаково, че Гърция председателства ЕС, когато започват преговорите със Сърбия. Първите разговори трябва да са на 21 януари.

Евродепутатът Светослав Малинов говори за предстоящата мисия на Европейския парламент, която ще провери как страната ни се справя със създаването на условия на бежанците. По думите му се очаква в нея да присъстват и български евродепутати от почти всички партии, представени в ЕП. Основно в групата ще участват представители на Комисията по правораздаване и граждански свободи на ЕП. Мисията ще се състои от 20 до 23 януари и ще има посещения и в бежански лагери.

Без посещение на лагерите в Харманли и Пъстрогор няма смисъл от визитата, каза Малинов и посочи, че все още не е уточнена пълната програма. Това е мисия, която приключва с доклад, адресиран както към България, така и към ЕК, каза той и добави, че в него ще има различни препоръки. По думите му по време на тези срещи може да се изясни какви са исканията на страната ни към ЕК, какво може да получим, както и какво още трябва да направим, за да изпълним международните си задължения.

Отношението към бежанците е тест за страната за нейната хуманност, посочи Меглена Кунева. Според нея важно е да се прави проверка за това как се изразходват средствата, как се справяме със задълженията си по даването на статут на бежанец, а държавата трябва да покаже своето хуманно отношение към хора изпаднали в беда.

mediapool.bg