Кламер БГ - Новини: Реформаторският блок: В България има срастване между репресивен апарат и медии

Реформаторският блок: В България има срастване между репресивен апарат и медии

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 14:34ч.
Реформаторският блок: В България има срастване между репресивен апарат и медии

В България има срастване между репресивния апарат и медийния свят, Пеевски продължава да бъде шеф на службите, медиите се използват като "бухалки". Това обявиха в четвъртък от Реформаторския блок по повод опита за натиск от страна на полицията върху екип на телевизия "Arte", снимал репортаж за имоти на Делян Пеевски, и последвалите събития. За Реформаторския блок този случай е пример за злоупотреба с политическа власт и със службите за сигурност.

Затова от дясната формация настояват за разследване от специална парламентарна анкетна комисия, правят необходимото за намеса от страна Европейската комисия и предлагат законодателни промени в защита на медийната свобода. Те разчитат на активно съдействие по казуса от страна на ГЕРБ като парламентарна опозиция.

Злоупотреба с политическа власт и службите за сигурност

Случаят с екипа на френско-германската обществена телевизия е изключително показателен за сериозните проблеми, които има България по отношение на сливане на медийно влияние и сектора "Сигурност", за злоупотреби с политическа власт и за всичко това, което ние наричаме управление на задкулисието и мафиотизиране на държавата, посочи Йонко Грозев от "Движение България на гражданите", който е и член на Гражданския съвет на Блока.

Излагайки фактите по случая, той обърна внимание на първо място, че става въпрос за реакция на полицията по сигнал за нещо, което по никакъв начин не представлява закононарушение, нарушение на обществения ред или каквото и да било – телевизионен екип, който се намира на улицата и снима дома на влиятелен български политик. Това не е нарушение дори и според предложенията за нов Наказателен кодекс, които сегашното правителство се опитва да прекара през Народното събрание. Със сигурност това не е нарушение и от гледна точка на международните стандарти за свобода на изразяване, подчерта Грозев.

Напротив, това е задължение на една обществена медия, каквато е "Arte" – да разследва какво е икономическото състояние на един виден, влиятелен политик. Независимо от това полицията реагира. "Защо го прави – ние нямаме отговор на този изключително съществен въпрос. Реагира по начин, чиято очевидна цел е да бъде спряно това журналистическо разследване. Очевидно е изтекла информация от полицията, така че да бъде оказан натиск върху хора от екипа. Как тази информация е изтекла е също изключително важен въпрос, на който нямаме отговор. Имаме отказ да ни бъде предоставен отговор от страна на МВР", каза Грозев.

По думите му всичко това е обяснение защо в България няма разследваща журналистика по отношение на хората със сериозна власт и е индикация за злоупотреба с политическа власт, със службите за сигурност. В една нормална, функционираща демокрация подобна злоупотреба с власт се разследва от парламента. За това за Реформаторския блок една парламентарна комисия по този случай е абсолютно задължителна.

Пеевски продължава да е шеф на репресивния апарат

Според заместник-председателя на ДСБ Петър Москов случаят е доказателство за това, че протестиращите месеци наред български граждани по повод назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС са били излъгани от държавата.

"Това действие, тази репресия на полицията спрямо обществена телевизия, искаща да разследва някои от имотите на г-н Пеевски е доказателство, че всъщност г-н Пеевски продължава да е шеф на репресивния апарат в България. Г-н Писанчев само изпълнява длъжността председател на ДАНС", заяви Москов.

По думите му в България през фигури като Пеевски има недопустимо за демокрацията срастване на репресивния апарат, на службите за сигурност и на медиите. Службите за сигурност и част от медиите се използват не за осигуряване на сигурността и информацията за българските граждани, а като силови медийни и публични "бухалки" срещу политически противници или неудобни обществени говорители.

"Най-строго пазената тайна от репресивния апарат и от ръководството на част от медиите са имотите, стандарта на живот, доходите на тези, от които зависят политическите решения за бъдещето на българското общество", подчерта Петър Москов.

Затова Реформаторският блок иска от председателя на Народното събрание Михаил Миков да бъде създадена временна анкетна комисия, която да разследва връзките между службите за сигурност, ДАНС, МВР и икономически структури и групировките у нас.

"Това е задължително, за да стане ясно има ли разделение на властите или същото задкулисие, заради което хората излязоха на улицата, всъщност продължава в същия му вид и със същите изпълнители", каза Москов. Доколкото обаче Реформаторският блок има притеснение за възможността българският парламент да извърши смислено и почтено тази дейност, евродепутатът Светослав Малинов е поискал среща със заместник-председателя на ЕК комисар Нели Крус, на която да постави въпроса за съдействие от страна на европейските структури за "мониториране на целия този процес и цялата анкетна комисия".

"Затова за нас е особено важно и нужно проактивно и смислено действие на парламентарната опозиция – на ГЕРБ. По отношение на това как те гледат на срастването на медийния, на икономическия пазар и сферата на сигурността", подчерта заместник-председателят на ДСБ.

РБ освен това е готов и с предложения за законови промени в защита на свободата на медиите и срещу овладяването на медийния пазар от икономическо задкулисие, от една страна, и от репресивния апарат, от друга.

Специалистът по медийно право и член на Гражданския съвет на РБ професор Нели Огнянова заяви, че от 2013 година има резолюция на Европейската комисия за свободата на медиите, в която е казано изрично, че медиите трябва да бъдат свободни от натиск, заплашване и тормоз. Журналистите трябва да могат да вършат работата си.

"През 2014 г. в България една френско-германска обществена телевизия не може да извърши своята дейност, не може да отрази събитие, което представлява важен обществен интерес. В България това не е еднократен акт, това е тенденция. Обявяваме се за радикални законодателни мерки и за нова система на контрол върху овладяването на медиит, която да бъде основана върху най-добрите европейски практики. Действащи модели има, остава само да има политичеса воля, за да бъдат те приложени тук", каза Огнянова

"Ние сме друга бира"

Реформаторите отрекоха да имат нещо общо с ГЕРБ, Мишо Бирата и коалиции от този тип. "Ние сме друга бира", заяви Петър Москов, цитирайки написаното във Фейсбук от лидера на ДСБ Радан Кънев.

"Ув. г-н Местан, Драги Павле (агентурното име на Местан – бел. ред.). Не се поддавайте на паниката. Макар да е разбираемо. Отговорността за подкрепата за колегата Ви Георги (Гоце) Първанов и за миналите, настоящи и бъдещи деяния на неговите обръчи и близки бизнесмени е Ваша. Ваша е и отговорността за избора на Делян Пеевски - за депутат и за председател на ДАНС. И за подкрепата, която "неговите" медии даваха на Първанов и Борисов преди, а на Орешарски - днес. Ваша е и отговорността за избора и деянията на Христо Бисеров, и за неговото изчезване от полезрението на прокуратурата.

Реформаторският блок единствен няма връзка нито с Първанов, нито с Пеевски, нито със случая "Мишо бирата". РБ не участва в мафиотските ви схеми и ченгесарски игри.

РБ е друга бира", пише Радан Кънев по повод вчерашни изявления на лидера на ДПС.

"Когато драгият Павел е отговорен за всички най-тежки практики от задкулисието", за "пеевските медийни бухалки" - първо в ръцете на Първанов, сега - на Станишев, е ясно, че ги тресе паника. Така Петър Москов отговори задочно на вчерашния въпрос на Местан какво правят реформаторите при основния герой от скандала с Мишо Бирата.

Заместник-председателят на ДСБ допълни, че дори "Гоце и Румен Петков не искат да са част от коалицията "Кой" между БСП и ДПС.

mediapool.bg