Кламер БГ - Новини: Реформаторите и Бареков може да имат по един евродепутат

Реформаторите и Бареков може да имат по един евродепутат

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 16:21ч.
Реформаторите и Бареков може да имат по един евродепутат

Пет политически партии ще имат свои представители в новия Европейски парламент, ако изборите бяха днес. Това сочат данните от социологическо проучване на Агенция "Сова Харис”, поръчано от вестник "Преса" и публикувано в сряда.

Управляващата БСП ще спечели седем депутатски места, опозиционната ГЕРБ ще има с едно по-малко, а коалиционният партньор на социалистите - Движението за права и свободи (ДПС) ще спечели два мандата.

Партията на Николай Бареков "България без цензура” и Реформаторският блок ще имат по един депутат в Европарламента, сочат още данните на "Сова Харис”. Данните от изследването се отнасят за периода 10-15 януари. Разликата между БСП и ГЕРБ е 1.1%.

Ако днес имаше парламентарни избори, БСП щеше да вкара в Народното събрание 87 депутата, ГЕРБ - 82, ДПС - 30, Реформаторският блок - 18, "Атака” - 10, "България без цензура” - 13.

Между БСП и ГЕРБ има относителен паритет, коментира Васил Тончев от "Сова Харис". Докато в края на ноември разликата между тях е около 5%, сега тя е малко над 1%. Одобрението за БСП е с 2.4% по-високо от това на ГЕРБ, което говори за по-голям потенциал. Данните обаче показват, че в началото на предизборната кампания за евровота не може да се говори за превес на някоя от партиите.

Според анализатора причините за това са две. Първата е, че в края на ноември се разбра, че усилията на протестиращите за оставка на правителството няма да доведат до резултат. Като основен мотиватор на това искане обществото припознаваше ГЕРБ и неуспехът автоматично се пренасяше на тази партия. Второто обяснение е пикът на зимния сезон. Меката зима донякъде облекчи сметките за отопление , но не намали разходите за празниците и портфейлите отъняха. Това няма как да не се отрази на отношението към правителството, смята Тончев.

"Правителството, макар и в тежка ситуация, успя да намери сполучливи ходове и да вземе първоначалния си изпит. От друга страна ГЕРБ оцеля след загубата на изпълнителната власт. Протестите срещу статуквото на първо място бяха срещу тяхното управление. В крайна сметка стана ясно, че в дясното основна сила е партията на Бойко Борисов. Този факт обуславя продължаването на противопоставянето между лявото и дясното", коментира той.

Одобрението към водещите политически фигури не се различава особено от досегашното. За първи път в проучването е включено името на столичния кмет Йорданка Фандъкова и тя получава високо одобрение като се нарежда на второ място след еврокомисаря Кристалина Георгиева. Доверието към министър-председателя Пламен Орешарски е 29%. Непосредствено след него е Сергей Станишев с одобрение от 27%. В същото време доверието към Георги Първанов се понижава. С високо доверие продължава да се ползва и вицепрезидентът Маргарита Попова.

mediapool.bg