Кламер БГ - Новини: Репортаж отключи цялата мощ на властите срещу Петното

Репортаж отключи цялата мощ на властите срещу Петното

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 13:14ч.
Репортаж отключи цялата мощ на властите срещу Петното

Репортаж на бТВ, в който скандално известният Бисер Миланов-Петното заплашва екип на телевизията и отнема от оператор часовника му, провокира МВР и прокуратурата да активират цялата си мощ срещу него, разпореждайки ареста му пред парламента в сряда.

Популярният в русенските криминални среди Миланов и негови десетина сподвижници бяха задържани от барети от специализирания отряд на СДВР "Кобра" пред парламента по време на рехавия антиправителствен протест, организиран по повод посрещането на депутатите след зимната им ваканция.

Част от телевизионния репортаж бе излъчен още във вторник вечерта и в него ставаше дума за оплакване от Анжелика Шварц, българка живееща в чужбина, която преди няколко месеца дала къщата си под наем на дясната ръка на Петното – Йордан Бонев, но той спрял да си плаща.

От кадрите на бТВ ставаше ясно, че във въпросния имот живеят петнайсетина души, сред които и самият Миланов. Той обаче твърди, че бил там само на гости и нямал нищо общо с хазяйката Шварц. Петното се държи видимо агресивно с журналистите, заплашва ги и накрая дори вика полиция, за да ги изгони. Впоследствие униформените отвеждат телевизионния екип под ескорт, а Миланов и хората му отиват с джипа си до близкото РПУ, където пускат жалба срещу репортерката и оператора. Задържани няма.

На следващия ден, в сряда сутринта, бТВ обаче излъчи разширен вариант на репортажа, в който Петното е заснет със скрита камера как бута репортерката, дърпа микрофона й и отнема часовник от оператора, защото подозира, че в него има устройство за записване. Очевидно тези кадри са провокирали ръководството на МВР да предприеме крути мерки срещу него и приближените му, определящи се като привърженици на неизвестно с какво занимаващото се гражданско движение "Свобода".

След като Бисер Миланов и компания показно бяха задържани от барети от отряд "Кобра" пред парламента, под обективите на няколко телевизионни камери, от държавното обвинение пък съобщиха, че става въпрос за работа по сигнал срещу Петното за хулиганство.

Освен това главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил да бъдат изискани "всички преписки, касаещи действията на Бисер Миланов, на територията на цялата страна", информираха от институцията с уточнението, че "поводът е отправени заплахи към журналисти от бТВ, за което Софийската районна прокуратура (СРП) е сезирана с оглед извършени хулигански действия от Миланов".

Сред материалите, които трябва да прегледа екипът на Цацаров са и жалбите на собственичката на отдадения под наем на Йордан Бонев имот. От прокуратурата добавят и, че срещу Петното се водят две разследвания – за подбуждане към расова омраза и дискриминация, както и за закана с убийство. По тях обаче той все още не е получил обвинения.

"Към момента прокуратурата извършва анализ на всички материали и дела, като се преценява привличането на Миланов като обвиняем по горепосочените досъдебни производства и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление", завършва съобщението на държавното обвинение.

Засега не става ясно кое обстоятелство е наложило при случай на предполагаемо хулиганство да се ползва специализираното звено за задържане на СДВР при положение, че то е предназначено за неутрализиране на особено опасни престъпници. От МВР засега не коментират казуса.

Името на Бисер Миланов доби особена популярност покрай антиправителствените протести, провокирани от скандалното назначаване на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни м.г. Заедно със сподвижниците си той неколкократно прави опити да се вклини сред протестиращите, но всеки път биваше задържан от полицията като провокатор.

Петното не пропуска възможност да се изявява публично, като заедно с Бонев редовно посещаваха всякакви инициативи на правителството и парламента за гражданско участие в различни реформи, дебати и изработване на предложения за законопроекти. Репутацията му очевидно не притеснява и самия премиер Пламен Орешарски, който неотдавна безпроблемно го прие на среща в Министерския съвет заедно с други граждани.

Покрай акциите си на протестите Миланов бе заснет и в дружески разговор с бившия шеф на проправителствената ТВ7 Николай Бареков, който в момента шества в публичното пространство като кандидат-политик и лидер на телевизионното предаване, прераснало в движение "България без цензура".

mediapool.bg