Кламер БГ - Новини: ”Ранобудните студентите” прекратяват окупацията на университета

”Ранобудните студентите” прекратяват окупацията на университета

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 09:02ч.
”Ранобудните студентите” прекратяват окупацията на университета

Ранобудните студенти решиха в понеделник вечерта да преустановят окупацията на аулата в Софийския университет "Св. Климент Охридски". На пресконференцията във вторник Константин Галев, който е един от "ранобудните", каза, че от близо 100 гласували студенти само 20 са били против падането на окупацията. Основният мотив за прекратяването й е, че окупацията е извънредна форма на протест, която в последно време се е "битовизирала".

Протестиращите студенти обявиха, че гражданската им позиция остава непроменена и протестните им действия ще се изместят пред сградата на Народното събрание. Те ще участват в планирания за сряда протест, който се организира в социалните мрежи по повод първия работен ден на депутатите след зимната ваканция. Студентите обещаха да бъдат "трън в очите" на правителството и смятат да направят така, че парламентът да остане единствената "окупирана сграда".

Окупацията на СУ започна преди близо 3 месеца – на 23 октомври. Тогава студенти окупираха 272-ра аудитория в знак на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, който трябваше да изнесе лекция там. Това бе проява на недоволство заради скандалното решение на мнозинството в КС, от което бе част и Токушев, с което Делян Пеевски бе оставен като депутат в Народното събрание.

Пълната окупация на Софийския университет започна на 25 октомври, но бе прекратена на 17 ноември. Въпреки това студентите останаха в 272-ра аудитория, за да поддържат протестът си жив. С техните действия бяха активизирани за кратко и протестите с искане на оставка на правителството.

Друг от окупаторите - Борис Рангелов – каза, че е бил против падането на окупацията, защото не е ясно какви ще са действията на "Ранобудните студенти” след приключването на акцията.

"Падането на окупацията вчера беше представено като вот на доверие към група хора, които искат да обявят край на окупацията. Аз, Ивайло Динев, Антон Филев и група хора се съгласихме с решението на общото събрание, което даде този вот на доверие, но с особено мнение. Не смятаме, че сега е времето за падане на окупацията, тъй като трябва да имаме ясна стратегия и визия за развитието на "Ранобудните студенти" и за окупацията", обясни Рангелов, цитиран от "Дарик".

Той допълни, че няма разединение между студентите, а само различни мнения.

"Ранобудните" смятат да организират и "кръгли маси" за положението в страната. В сряда ще има ново общо събрание на "ранобудните", на което се очаква да се реши какво ще правят след падането на окупацията.

Във вторник бе съобщено, че пада и пълната окупация и на Югозападния университет в Благоевград.

mediapool.bg