Кламер БГ - Новини: Рамазан Кадиров обяви, че Доку Умаров е ликвидиран

Рамазан Кадиров обяви, че Доку Умаров е ликвидиран

Свят

|
Пет, 17 Ян 2014г. 10:31ч.
Рамазан Кадиров обяви, че Доку Умаров е ликвидиран

Чеченският републикански лидер Рамзан Кадиров, който е близък до властите в Москва, съобщи, че е ликвидиран главатарят на севернокавказките терористи Доку Умаров, предаде ИТАР-ТАСС.

Доку Умаров се води за най-издирвания терорист в Русия. Съобщението идва в навечерието на олимпийските игри в Сочи, които се откриват през февруари. В разпространен през миналото лято видеоклип Доку Умаров призова за нападения срещу обекти на зимните олимпийски игри.

"Отдавна бяхме 99% сигурни, че Умаров е унищожен по време на една от операциите. Сега има доказателства за това, че той действително е ликвидиран, въпреки че самият труп все още не сме открили, търсим го". Това казва главата чеченският ръководител Рамзан Кадиров, цитиран от БГНЕС.

Според Кадиров доказателствата за това са прихванатите разговори между т.нар. "емири", които

са изказвали съболезнования във връзка с гибелта на Умаров, и се обсъждало избирането на нов "емир".

През декември Кадиров също беше обявил, че Умаров най-вероятно отдавна не е сред живите.

Кавказкият "емират" нееднократно е поемал отговорността за терористични актове - взривяването на "Невски експрес" в края на 2009 г. и експлозиите в Московското метро през март 2010 г.

Доку Умаров пое отговорността и за атентата на московското летище "Домодедово" на 24 януари 2011 г., при който загинаха 36 души. На него се приписват и терористичните актове във Волгоград от края на 2013 г.

mediapool.bg