Кламер БГ - Новини: Разкаял ли се е Калашников за създадения от него автомат?

Разкаял ли се е Калашников за създадения от него автомат?

Свят

|
Пет, 17 Ян 2014г. 13:52ч.
Разкаял ли се е Калашников за създадения от него автомат?

Половин година преди смъртта си известният руски конструктор Михаил Калашников изпратил покайно писмо до Московския и всерусийски патриарх Кирил. От Московската патриаршия разказаха пред БиБиСи, че още тогава са отговорили на писмото на оръжейния конструктор.

Сканираният документ бе публикуван във в. "Известия“. По думите на журналисти, писмото е предадено в редакцията от близък до конструктора, но отказват да назоват името му.

Писмото не е написано на ръка, а е напечатано на компютър и Михаил Калашников само го е подписал.

Журналистът от "Известия“ Денис Телманов, който е работил с писмото, разказва, че е възможно конструкторът да не е написал сам писмото, а думите му да са записани от свещеници, които са посещавали дома му.

В текста на посланието Калашников нарича себе си православен християнин, автомата АК-47 - оръжие - чудо, а американците от времето на Студената война - приятели на съветския народ.

Докато бе жив, Калашников няколко пъти публично изказва съжаление, че се е прочул като създател на оръжие.

В края на писмото има дата - 7 април, Благовещение. Годината не е посочена. На първата страница е написана на ръка датата - 09.06 (или 05).2012, а също така и нечетливо написани цифри и букви.

"Душевна мъка“

"Душевната ми мъка е непоносима, един и същи неразрешим въпрос: ако моят автомат е отнемал човешки живот, това означава ли, че и аз, Михаил Калашников, на 93 години, син на селянка, православен християнин, съм виновен за смъртта на тези хора, пък били те и врагове?", се казва в писмото.

"Излиза, че това е някакъв вечен двигател, какъвто толкова исках да изобретя на младини. Светлина и мрак, добро и зло - две противоположности на едно цяло, неспособно да съществува едно без друго? И неслучайно всевишният е устроил всичко така? И човечеството вечно да съществува в такова съотношение“, пише конструкторът.

Калашников пише още как е станал вярващ с помощта на приятели, че е бил против построяването на музей на негово име в град Ижевск и е подкрепил идеята за възстановяване на Свято-Михайловския храм, който бил взривен през 1930 година.

В последната част от писмото Калашников се обръща към патриарха с пожелание за здраве и отбелязва, че са настъпили трудни времена за предстоятеля на църквата "във време на неправедни нападки към Православната църква, които подкопават вярата у хората и покваряват тяхната нравственост“.

Не разкаяние, а въпрос

Всеволод Чаплин, председател на синодалния отдел за връзките на църквата с обществеността, каза в интервю за БиБиСи, че не възприема това писмо като разкаяние.

Той поясни, че църквата отдавна е формирала отношението си към оръжието.

"Православието е против агресията към който и да е народ, но безспорно и безусловно одобрява прилагането на сила и използването на оръжие в случаите, когато нападат собствения ти народ. И особено, когато нещо застрашава изповядваната от твоя народ истинна вяра“, каза той.

"Църквата благославя оръжие, църквата освещава оръжие, което се използва за благи цели. А именно за защита на вярата,отечеството и живота“, каза още той.

Свещеникът не пояснява означава ли това, че от гледна точка на църквата Калашников не е виновен, че е изобретил оръдие за убийство. Той отбелязва, че Калашников не е бил чужд на църковния живот, общувал е със свещеници и е подпомагал възстановяването на храмове.

Прочутия конструктор

Михаил Калашников почина на 94-годишна възраст на 23 декември в Ижевск.

Повече от месец е бил в реанимация с диагноза ‘стомашен кръвоизлив’, а по-рано през 2013 г. е преминал лечение в Москва.

Най-известният от автоматите на Калашников - АК-47 - е приет на въоръжение в СССР през 1949 година.

На базата на приблизително преброяване става ясно, че в света има около 100 млн единици автомати и картечници от семейството на АК или техни копия, при това много страни са произвеждали и произвеждат това оръжие без лиценз.

Автоматите на Калашников се използват в силовите ведомства на повече от 100 страни.

Превод Елена Белчева

mediapool.bg