Кламер БГ - Новини: Развитието на случая Сидеров ще ни каже много за върховенството на закона в България

Развитието на случая Сидеров ще ни каже много за върховенството на закона в България

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 15:15ч.
Развитието на случая Сидеров ще ни каже много за върховенството на закона в България

"Начинът, по който се развие скандалът с Волен Сидеров и френски дипломатически служител, ще ни каже много за върховенството на закона в България". Така посланикът на САЩ в България Марси Рийс коментира поредния скандал с участието на лидера на "Атака", в който потърпевша се оказа и френският културен аташе Стефани дьо Мартие.

"Не мога да имам мнение кой е прав в този случай, но всеки го следи много от близо и ще видим как ще се развие", заяви Рийс и добави, че дискусиите за укрепването на институциите и върховенството на закона са много здравословни и трябва да се състоят.

"Укрепването на гражданското общество е важно за демокрацията", каза още дипломатът.

Тя избягва да коментира вътрешнополитически теми, като във вторник обясни, че като дипломат е наблюдател на случващото се.

"Българската политика е за българите, те трябва да я упражняват", каза посланикът, след като с министъра на културата Петър Стоянович подписаха Меморандум между правителствата на

двете държави за опазване на българското културно наследство.

Във вторник посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан от своя страна отказа да коментира Сидеров.

"Аз, разбира се, не съм българин, както отбеляза един човек в кафене онзи ден. Аз му обърнах внимание, че пуши в заведение, което мисля е забранено. Но този човек ми отвърна, че щом съм чужденец аз нямам право да искам българският закон да бъде спазван. Аз съм чужденец и моят български не е много добър, но мисля, че беше ясно, че не искам да коментирам повече", заяви посланикът.

Френското посолство миналата седмица осъди поведението на атакистите, като първо публикува на сайта си изключително остра позиция по скандала, която впоследствие бе подменена с по-мека.

mediapool.bg