Кламер БГ - Новини: Първанов попита "Кой" и обяви, че АБВ ще издигне кандидати за Европарламента

Първанов попита "Кой" и обяви, че АБВ ще издигне кандидати за Европарламента

България

|
Вт, 14 Ян 2014г. 19:08ч.
Първанов попита "Кой" и обяви, че АБВ ще издигне кандидати за Европарламента

Бившият президент Георги Първанов обяви във вторник, че проектът му "Алтернатива за българско Възраждане" (АБВ) тръгва към евроизборите със самостоятелна листа, разкритикува ръководството на БСП, че "изпълнява решения, които се вземат другаде, и е в тежка зависимост" и постави въпроса "Кой", споменавайки, че е достатъчно за неговия отговор да се "разгледат страниците от вестниците на една медийна група от последните пет дни".

"Кой е този, който разпъва медиен чадър над председателя на партията (бел. ред. - Сергей Станишев)", попита Георги Първанов по време на специална пресконференция във вторник. Според него отговорът на този въпрос ще даде отговор на въпроса кой направи злополучната номинация за шеф на ДАНС (бел. ред. - Делян Пеевски) през лятото на миналата година.

По думите на бившият президент ръководството на БСП е в тежка зависимост, решенията за управлението на държавата не се вземат от легитимните органи, а в тесен кръг, като шефовете на социалистическата партия са само изпълнители на чужда воля.

Първанов декларира, че няма да разцепва БСП, няма да прави нова партия и че основният му опонент на изборите ще бъде ГЕРБ, а другите са конкуренти. Бившият държавен глава обясни, че след като АБВ няма да бъде регистрирана като партия, за участието в европейските избори през май ще се търси коалиционна формула. Първанов обаче не обяви бъдещите си партньори с мотива, че върху тях се оказва натиск, "непознат за целия преход, с всички позволени и най-вече непозволени средства".

АБВ – "пушката на стената, която гърмяла в трето действие“

Той припомни, че когато е замразил проекта е казал, че "АБВ" е като пушката на стената, която ще гръмне в третото действие.

Надявах се да не се наложи, но събитията в българската политика го наложиха, обясни Първанов.

"Преди замразяването на АБВ се твърдеше, че искам да отслабя БСП. Добре – сложихме АБВ на трупчета. Проведоха се три избора, а БСП загуби тежко, не защото някой е откраднал от нейните гласове, не защото някой е отслабил партията, защото ръководството е слабо", заяви той, аргументирайки защо "размразява" проекта си. "От монополизма, от липсата на конкуренция никой не печели, нито левицата, нито България, нито българската политика", заяви бившият президент.

Той каза още, че българската политика е станала заложник на личната битка между двама души – всеки от тях начело на по една партия. "Не случайно не ги наричам лидери", заяви още бившият държавен глава. "АБВ няма да е третият полюс", заяви той и добави, че страната ни трябва да постигне "съединение" и "съгласие" по национални приоритети.

"Хайде да разтревожим партията"

Напомняйки "близо 10-те изборни загуби", Първанов каза, че винаги е бил от хората, които са предпочитали да не тревожат партията. "Този път казвам: "Хайде да разтревожим партията!", призова той. Според него проблемът не е толкова в изборните загуби или грешките в управлението, а в това как се взимат решенията в управлението.

Те се взимат в един много тесен кръг, даже не от ръководството на БСП, което изпълнява решения, взети другаде. "Ръководството на БСП е в тежка зависимост", смята Първанов.

Извън обявяването на новата лява листа, което бе анонсирано като новината от пресконференцията на АБВ, бившият президент се съсредоточи върху обяснението, че инициативата му е с цел алтернатива на БСП и най-вече на настоящия й лидер Сергей Станишев.

Според него гласуването за АБВ ще бъде шанс за промяна на БСП и консолидация на лявото, защото левицата трябва да преживее своя катарзис и дълбока идейна промяна. Първанов се обяви и срещу безпринципното кадруване в левицата, като на два пъти отбеляза, че проблемът не е в правителството или в министрите, а в липсата на парламентарен тил на кабинета.

Сега бизнесът е изплашен колкото и при ГЕРБ

След като уточни, че ДПС е по-малката партия в коалицията, но не и по-слабата, бившият президент обясни, че "сега бизнесът е не по-малко изплашен, отколкото при Бойко Борисов".

"И не говоря за олигарсите – те са с властта винаги", заяви Първанов. "Бизнесмените избягват да се ръкуват с мен, за да не влязат в черния списък", допълни той.

Според него не може оправданието на БСП винаги да е в коалиционния партньор. Затова по думите му е необходима нова коалиционна култура в политическия живот на държавата. Впоследствие Първанов даде за пример споразуменията между различните партии за общо управление в Германия и писменото заявление "кой на какви отстъпки е склонен".

По времето на Сталин имало по-разнообразна политическа репресия

По повод регистрацията на собствена листа за европейските избори, информацията за която стана не просто повод за поредица коментари от страна на БСП-функционери, но и за няколко заплахи за изключването от левицата на експрезидента и неговите последователи, той обясни, че ще се изкаже като "историк". "По времето на Сталин е имало доста по-разнообразни форми на политическа репресия", заяви Първанов, като съвет към ръководството на социалистическата партия.

"Все пак ако решат, че ще ме изключват, по устав това трябва да го направи моята организация в Ковачевци – нека ръководството иде при тях и да се обоснове", призова бившият президент с усмивка (бел. ред – Ковачевци е родното място на "вожда и учитела на българския народ" Георги Димитров, както учеха по времето на социализма, а днес партийната организация е от кръга на Първанов в БСП).

Ексдържавният глава се зачуди и защо при положение, че социолози и политолози близки до БСП твърдят, че европейска листа на АБВ няма да има почти никаква подкрепа, срещу него "се излива такава ярост и жлъч".

"Няма завера с ГЕРБ"

Първанов отрече да е имал срещи в последните дни с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, каквато информация изнесе прохождащия политик и лидер на "България без цензура" Николай Бареков. "Забележете кой отстоява тезата, че има завера между Първанов и Борисов. Даже го чух да казва, че съм ходил в Банкя. Аз не знам къде в Банкя е къщата на Борисов, но той знае, защото му носеше цветя", каза Първанов, намеквайки за изборите през 2009 г., когато телевизионният водещ отиде в дома на Борисов и му поднесе букет гербери, за да го поздрави за победата.

Първанов декларира, че за АБВ ГЕРБ е основен опонент, другите са им конкуренти. "Ще се конкурираме по политика, ще се конкурираме с личностите. Не можем да решаваме проблемите на България по пътя на политическата мъст, с това непрекъснато търсене на реванша, защото България става заложник на това лично противопоставяне", посочи той.

По думите му ключов акцент в работата на АБВ ще е истинската социална политика. Искам да видя системна социална политика, не отделни действия, подчерта той. Друга тема, по която ще работи, е "истинският, а не лъжлив патриотизъм".

Водачът на листата Ивайло Калфин: Пред избираемо място предпочетох идеите си

Настоящият евродепутат Ивайло Калфин, който вчера подаде оставка като водач на българските социалисти в Европарламента, ще бъде водач на листата на АБВ. Той съобщи, че е изпратил писмо до БСП, в което иска да бъде спряна процедурата по издигането му като кандидат-депутат от БСП. Късно снощи структурата на БСП в Монтана е номинирала Калфин за водач на евролистата на БСП, но на пресконференцията стана ясно, че тя ще го подкрепи и ако бъде издигнат от друга формация.

Калфин уточни, че е имал няколко разговора с ръководството на БСП и председателя й Сергей Станишев, на които е чул много добра оценка за работата си, както и възможност за място в листата.

"Това, което обясних - ясно и аргументирано, е, че за мен въпросът не е да съм на избираемо място, а принципен и затова реших да спра процедурата, а с мои съмишленици да направим друга листа", каза Калфин.

"Предатели са тези, които не изпълняват обещанията си"

Нямам никакви претенции към ръководството на БСП, заяви още той и каза, че листата на АБВ ще се конкурира с тази на БСП и останалите формации, но при евентуален успех избраните ще участват в Групата на социалистите и демократите в Европарламента и няма да има разпиляване на левите гласове.

Калфин изрази изненадата си от факта, че когато е станал "инцидентът" с Волен Сидеров на летището във Варна, цялото ръководство на БСП е било в отпуск, а когато се е заговорило, че Калфин може да оглави листа на АБВ, всички са коментирали.

"Не се приемам за предател. Предатели са тези, които не изпълняват дадените от тях обещания. Не аз", заяви Ивайло Калфин за обвиненията от страна на БСП в предателство.

Същата теза изказа и Първанов, като добави, че тази реторика е доста "демоде".

На масата за пресконференцията, която водеше членът на организацията на евреите в България "Шалом" Емил Кало, до Първанов и Калфин бяха бившият шеф на гранична полиция Красимир Петров, лидерът на БСП в Кирково Бойка Арабаджиева, бившият ректор на УНСС Борислав Борисов, бившият началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов, бившият баскетболист Цветан Антов, кметът на Попово за 6-ти мандат Людмил Веселинов, зам.-кметът на Троян Дилян Енкин, младият финансист с опит в Япония Константин Проданов, доц. Георги Паскалев.

В залата пък бяха бившият депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков, бившият министър на здравеопазването на кабинета "Станишев" Евгений Желев, както и Весела Лечева, бивш шеф на Агенцията за младежта и спорта при тройната коалиция. И тримата продължават да са членове на Националния съвет на БСП - разширеното партийно ръководство.

mediapool.bg