Кламер БГ - Новини: Първанов и Калфин осъдиха неясната реакция на БСП и ДПС по скандала "Сидеров"

Първанов и Калфин осъдиха неясната реакция на БСП и ДПС по скандала "Сидеров"

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 15:45ч.
Първанов и Калфин осъдиха неясната реакция на БСП и ДПС по скандала "Сидеров"

Президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) и съмишлениците му в гражданското движение "АБВ" Ивайло Калфин и Борислав Борисов излязоха с декларация, осъждаща поведението на Волен Сидеров и "недопустимо неясната реакция от страна на партията – мандатоносител БСП и подкрепящата правителството партия – ДПС".

"Смятаме, че подобно поведение е недопустимо и не бива да бъде толерирано в едно демократично общество. Посегателството срещу български граждани, срещу длъжностни лица, служители на реда – български полицаи и накърняване достойнството на служител на френската дипломатическа служба в България от страна на български народни представители е недопустимо и води до сериозно уронване на престижа на институциите, както и авторитета на нашата държава в международен план", се посочва в декларацията.

Авторите посочват, че усилията на главния прокурор Сотир Цацаров да потърси отговорност от Сидеров и неговите колеги от "Атака" трябва да получат институционална, политическа, обществена и морална подкрепа.

"Отказът на етичната комисия в 42-то Народно събрание да разгледа случая "Сидеров" е тежък удар върху българския парламентаризъм и задълбочава впечатлението в обществото за перманентната безнаказаност на българските политици и хроничното неносене на отговорност за неадекватните им постъпки", се посочва още в декларацията.

Подписалите я заявяват още, че в "сегашната ситуация е недопустима неясната реакция от страна на партията - мандатоносител БСП и подкрепящата правителството партия – ДПС".

"Волен Сидеров и представители на ПП "Атака" не за първи първи път демонстрират поведение, което е в груб разрез с етичните норми на поведение в нашето общество и европейската общност. Обезпокоени сме от факта, че години наред подобно поведение остава безнаказано и, за наше огромно съжаление, толерирано от основните политически играчи и институциите, които би трябвало да имат адекватно отношение.

Очакваме народните представители от 42-то Народно събрание да проявят гражданска съвест и с действията си да помогнат на българската прокуратура да доведе разследването на този срамен за България случай до край. Смятаме, че това е изключително важно и е крайно време след този случай и неговото разследване от прокуратурата и българския съд да се приключи категорично с практиката един депутатски имунитет "да струва" повече от достойнството на един български гражданин и доброто име на българските институции и на нашата държава", завършва декларацията.

mediapool.bg