Кламер БГ - Новини: Първанов възражда АБВ и може да регистрира "своя“ лиса за евроизборите

Първанов възражда АБВ и може да регистрира "своя“ лиса за евроизборите

България

|
Съб, 11 Ян 2014г. 15:00ч.
Първанов възражда АБВ и може да регистрира "своя“ лиса за евроизборите

Бившият президент Георги Първанов е взел решение да размрази проекта си "Алтернатива за българско Възраждане“ (АБВ ) и води преговори за регистрацията на алтернативна на БСП листа за европейските избори през месец май, научи Mediapool от запознати и участвали в разговорите.

Експрезидентът е събрал в петък

на необявена пред медиите среща

членовете на АБВ, на която са присъствали кметове от БСП

, Румен Петков и други негови привърженици от партията, за да обяви новата инициатива.

Очаква се официалното "второ начало“ на АБВ да бъде направено във вторник, на 14 януари.

Гражданският проект на Първанов, който бе обявен с претенцията за ново възраждане

бе замислен по подобие на гръцкия ПАСОК. Инициативата тръгна с фалстарт през ноември 2010 г. и след фиаското й бе замразена с претекста, че Първанов не иска да бъде заподозрян, че се опитва да разцепи БСП.

Към този момент, според близки до бившият президент,

обаче, политиката на лидера на БСП Сергей Станишев и ръководството на партията е отвратила много от лявомислещите хора в страната и трябва да им се даде алтернатива.

[div class='left_orange']Борисов: Първанов е сериозен противник, но с него може да се обединим по националните приоритети

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов приема „със смесени чувства“ вероятната алтернативна, лява листа за европейските избори през месец май, която подготвя бившият президент Георги Първанов, а за неин водач е гласен – Ивайло Калфин. Опозиционният лидер „от една страна е малко притеснен в партиен план, защото за първи път в ляво се появява нов субект с някои от най-силните играчи на БСП“. От друга страна, пък Борисов отбелязва, че може да намери общ език с бившия държавен глава.

„Чувствата ми са смесени – от една страна ГЕРБ трябва да се концентрира повече в изборите и да вложи повече потенциал, за да ги спечели и в същото време съм по-обнадежден, защото не е нормално лидерите на големите партии да не си говорят, да не може дори за национални приоритети да си кажем „добър ден” и да се обединим около тях, а в лицето на Първанов, Калфин това може да се случи“, казва Борисов, цитиран от „Фокус“.

Още[class='left_orange' div]

Възможен водач на АБВ-листата за ЕП е Ивайло Калфин

Алтернативата, според близките до Първанов, се явявало именно АБВ, в неясния състав, на което се водят разговори за регистрация на алтернативна на БСП листа за кандидати за европейския парламент.

По неофициална информация е твърде вероятно водач на тази нова, лява листа да бъде настоящият евродепутат на левицата Ивайло Калфин, който е един от малцината добре приети в ПЕС евродепутати, издигнал се до заместник-председател на комисия в ЕП.

На въпрос дали ще има такава листа и той ли ще я води,в петък вечер Калфин коментира пред бТВ: "Когато има какво да бъде обявено, то ще бъде направено."

Ивайло Калфин беше вицепремиер и министър на външните работи в кабинета "Станишев", на евроизборите през 2009г. оглави листата на БСП, а през 2011 г. беше издигнат за кандидат-президент. Той не е член на БСП и в последния месец не пести критиките си към партийното ръководство.

По информация на Mediapool от БСП пък в левицата са силно разтревожени от факта, че една от силните им фигури може поведе конкурентна листа. Затова и лидерът на социалистите, който тепърва ще преговаря с евродепутата за някое от челните места в листата на партията.

"Не е ясно дали Калфин ще е водач, защото има вариант самият Станишев да бъде на първо място, но вече се чуват гласове Калфин да бъде втори“, обясниха от „Позитано“ 20. До момента различните слухове за предварителните преговори за подредбата на евролистата на БСП изпращаха Калфин на четвърто място, или изобщо го вадеха от нея“.

"Подобни неща винаги се решават в последния момент. Сега при предварителния анонс на Първанов, Станишев ще се впусне да преговаря,

ще предлага по-апетитни места на Калфин, ще се опита да го задържи. А самият Калфин знае, че за него е доста по-добре да предпочете, например сигурното второ място, пред несигурното водаческо на мъглявото АБВ“, твърдят от левицата.

Евролистата – тест за нова левица на национален вот

От БСП очаквано коментират, че нямат кой знае какви притеснения от регистрация на конкурентна листа за европейските избори и прогнозират второ замразяване на АБВ. Освен това близки до Станишев партийци виждат възможност "БСП да се отърве“ от Георги Първанов, ако той организира конкуренция на левицата на вота през май.

Според устава на социалистите ако техен член се включи в алтернативна организация със статут на партия, както и в изборна листа на друга формация, автоматично се самоизключва. Подобно поведение е несъвместимо с членство в БСП, коментира пред "Дневник“ секретарят на БСП по организационните въпроси Красимир Янков.

От кръга около Първанов смятат пък, че ако левицата изключи от редиците си "президент с два мандата и успешен публичен образ, то по-скоро ще бъде в негова полза“ за евентуални бъдещи партийни действия в ляво.

"Все пак една евролиста би била тест. Ако има потенциал, защо различни формирования да не се обединят под шапката на АБВ и да се сформира най-сетне нова социалистическа партия“, казват близки до бившият президент.

И припомнят, че септември миналата година Първанов обяви, че слага началото на създаването на дискусионни клубове в БСП в страната, които били ползвани за "сонждажи".

Идеята на бившият президент беше да дискутира с различни партийни организации по определени политики. Няколко месеца по-късно никой от приближените на ексдържавния глава не оповестил публично какви са резултатите от тези дискусии и колко поддръжници успя да събере чрез тях бившият президент. Обиколките му из страната обаче със сигурност са били сондаж за недоволните от политиката на Станишев социалисти и има ли потенциал за отлив от БСП към друга лява формация.

mediapool.bg