Кламер БГ - Новини: Първанов: Решенията се взимат от Пеевски и Станишев

Първанов: Решенията се взимат от Пеевски и Станишев

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 08:51ч.
Първанов: Решенията се взимат от Пеевски и Станишев

Президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов каза, че има готовност с движението си "Алтернатива за българско Възраждане" (АБВ) да се яви и на евентуални предсрочни парламентарни избори, ако има вот "две в едно".

В същото време той съобщи, че няма намерение да създава нова политическа формация или да напуска БСП, не е задължително да се правят и структури на движението, с каквито обаче то вече разполагало в почти всички общини.

Първанов съобщи, че няма да участва и в листата на проекта си за евроизборите, където очаква "един убедителен резултат, който ще покаже, че АБВ е най-перспективната формация".

"Решенията се взимат от Станишев и Пеевски"

Първанов отново коментира връзка между лидера на БСП Сергей Станишев и депутата от ДПС и едър бизнесмен Делян Пеевски. Той посочи, че медийна група разпъва чадър над Станишев и определи като "омагьосан кръг" издигането на Делян Пеевски за председател на ДАНС и подкрепата към Станишев.

"Кадровите решения се вземат на друго място. Решенията се вземат в един кръг, в който участват председателят на БСП и Делян Пеевски. Около тях има и други хора, но не бих искал да влизам в подробности.", каза още Първанов пред Нова телевизия.

По-късно в четвъртък Станишев заяви, че твърденията на Първанов са "пълна спекулация".

"Държавата се управлява от правителството, оглавено от Пламен Орешарски, под контрол на парламента, който го е избрал", каза Станишев.

Първанов заяви още, че е жертва на черен PR, като за това според него "очевидно има много тежка организация".

"Аз много внимателно следя всички издания, но особено една медийна група, една медийна империя, която е прекалена агресивна, която влага много хъс, много патос... патос и, пак казвам, омраза, която разпъва този медиен чадър над председателя на партията. Това може би е връщане, един отговор, жест за номинацията, която беше направена през лятото за шеф на ДАНС... Ние знаем, че има в България фирми, които са специалисти по черния PR и това го виждаме на гърба си", каза Първанов.

По думите му хората в сегашното правителство са били прочетени от списък по време на националния съвет на БСП. Когато започнала дискусията, Станишев я прекъснал с остра реакция.

Първанов се ползвал с подкрепата на депутати от БСП

Първанов каза, че проектът му има подкрепата на депутати и министри от БСП, но нямало да ги "изтегля", защото държи на стабилността на кабинета.

От думите му стана ясно още, че подкрепя и сегашния кабинет на Пламен Орешарски.

"Имам бележки, когато имам бележки към правителството или към отделни министри, аз ги изразявам в конкретен смисъл, но нямам категорично отрицание към дейността на правителството", каза Първанов.

"Нямам никакви лични амбиции за ръководството на БСП, аз искам БСП да се промени", заяви председателят на движение АБВ.

По думите му в партията "няма никаква чуваемост, има монолог". Според него обаче не можело да се говори за разцепление на левицата, "защото нито един от нас няма намерение да напуска партията“.

Попитан защо не се оттегли от нея, Първанов отговори: "Да се оттеглят онези, които не са си изпълнили обещанията".

"Всички - от крайно ляво до крайно дясно, са заплашени, защото, и с основание, смятат, че АБВ ще дръпне електорат, който очевидно на тях им е необходим", каза още Първанов.

Той коментира, визирайки Станишев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в момента сме свидетели на "един личен сблъсък между двама души, от който няма отърваване".

mediapool.bg