Кламер БГ - Новини: Проф. Жан-Пол Жаке - почетен доктор на СУ

Проф. Жан-Пол Жаке - почетен доктор на СУ

|
Пет, 13 Дек 2013г. 19:51ч.
Проф. Жан-Пол Жаке - почетен доктор на СУ

Почетният директор на правната служба на съвета на ЕС и почетен ректор на университета в Страсбург проф. Жан-Пол Жаке беше удостоен със званието доктор хунорис кауса на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Проф. Жаке е автор на десетки книги и стотици статии. Вече няколко десетилетия млади юристи се обучават по неговия емблематичен за правните среди учебник "Институционно право на ЕС".

Научната творба е настолна за редица политици, учени и магистрати, работещи за успешното развитие на европейската идея. Неофициално френският учен е наричан главният юрист на ЕС.

Проф. Жаке даде положителна оценка на начина, по който България се справя с бежанската криза в контекста на защитата на интересите на ЕС, каза още, че на страната ни трябва да бъде помогнато:
- Аз смятам, че предвид кризисната ситуация, България има нужда ЕС да подкрепи финансово усилията, които полага тя в тази област. Но резултатите, които постигна България, ми се струват изключително позитивни. И те трябва да са съществен елемент в оценката за пълното присъединяване на България към шенгенската система.

bnt.bg