Кламер БГ - Новини: Протест посреща депутатите в първия им пленарен ден

Протест посреща депутатите в първия им пленарен ден

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 08:45ч.
Протест посреща депутатите в първия им пленарен ден

Подобно на ситуацията от миналия петък, когато едва стотина протестиращи се събраха пред парламента да отбележат 17-годишнината от 10 януари 1997 г., в сряда също толкова малко хора посрещнаха депутатите след зимната им ваканция. Демонстрантите отново бяха многократно превъзхождани по брой от охраняващите парламента полицаи.

Протестът започна малко след 9.00 часа с няколко неуспешни опита за блокиране на бул. "Цар Освободител". Впоследствие малка група протестиращи тръгна на обиколка по бул. "Васил Левски", като в крайна сметка на двама от тях - Цветозар Вълков и Явор Никифоров, бяха съставени актове за неправилно пресичане.

От другата страна на парламента пък се появи група от 50-на души, подкрепящи правителството. Контрапротестиращите, сред които основно доста възрастни хора, кротко стояха до храм-паметника "Св. Александър Невски", като някои от тях се разнообразяваха с импровизирано хоро.

Междувременно леко напрежение сред недоволните от кабинета "Орешарски" предизвика появата на скандално известния с провокаторските си акции Бисер Миланов-Петното и десетина негови сподвижници. Те бяха освиркани и обградени от униформени, за да не се стигне до сблъсъци.

Около обяд Петното и хората му показно бяха арестувани пред Паметника на Цар Освободител от служители на специализираното звено за задържане на СДВР - "Кобра". Оказа се, че арестът им е по повод репортаж на бТВ, излъчен по-рано, в който Миланов е заснет как заплашва и блъска журналисти от телевизията.

След краткия екшън ситуацията на протеста се успокои и до други инциденти не се стигна, а протестиращите започнаха малко по малко да се разотиват, оставяйки в района огромен брой скучаещи полицаи.

Демонстрацията бе повторение на неуспешния опит от миналата седмица, когато във Фейсбук беше организирано събитие за радикален протест. Първоначално той беше обявен като "Тържествено приключване на мирните протести", а впоследствие беше преименуван на "Вече го правим и за основните ни свободи". Тогава един от организаторите Явор Никифоров (учител по информатика и математика) заяви, че ще бъде повторен опитът в първия работен ден за народните представители.

Преди ден пък студентите, които освободиха аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", също заявиха, че ще се присъединят към протеста. Попитани дали подкрепят идеята той да се радикализира, те заявиха, че всеки има различна визия и всеки ще действа по собствено усмотрение. На протеста в сряда обаче се забелязваха само няколко представители на "Ранобудните студенти", като участието им бе далеч по-малобройно от това на протестите от ноември и декември.

МВР шефът: Водното оръдие е в готовност, но няма идея да бъде използвано

Докато протестиращите пред парламента се разотиваха вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира лаконично в кулоарите прекомерното полицейско присъствие в района и новата практика на МВР да мобилизира дори водно оръдие срещу все по-малкото демонстранти.

"По принцип, когато се очаква да има големи протести, има в готовност водно оръдие, което никога не е имало идея да бъде използвано, дай Боже и никога да не го виждаме. Виждате, че към момента начинът, по който е организирана охраната на протестите, винаги е в такава насока, която да предпази протестиращите да не пострада някой", заяви пред журналисти в сряда силовият вицепремиер.

По-рано, по време на блиц парламентарния контрол, Йовчев бе запитан дали арестът на Бисер Миланов може да се разглежда като първа стъпка на МВР към по-радикални мерки срещу протестиращите.

"Няма такова разпореждане и няма действия спрямо протестиращите. Задържането е извършено във връзка с криминални деяния, които са извършени преди това и е съгласувано с прокуратурата. Мисля, че ще има изявление в тази посока. Няма никаква промяна и няма да има промяна спрямо протестиращите", отговори Йовчев.

По думите му "ние ще направим всичко възможно да не допуснем сблъсъци - не бива да стават провокации, не бива да допуснем да има наранени хора". Министърът не коментира в детайли акцията по задържането на Петното, тъй като не бил информиран.

Цветанов с "усещане за полицейщина", Йовчев му се закани с проверка

По време на блиц контрола в пленарната зала Йовчев влезе в заядлива размяна на реплики с предшественика си и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че засилените мерки за сигурност около парламента му създавали "усещане за полицейщина".

"От какво се притеснявате? Ако имате страх, това струва на данъкоплатците. Има населени места, които не могат да видят полицай", атакува обвиняемият по три дела бивш вътрешен министър своя наследник, добавяйки, че ситуацията от петък и сряда приличала на полицейски протест.

Тази реплика на Цветанов стана повод Йовчев да го иронизира, отбелязвайки, че протестите на униформени пред МВР при управлението на ГЕРБ били значително по-многобройни, отколкото антиправителствените демонстрации в момента.

"Организацията на охраната на обществения ред около Народното събрание е на основата на оперативна информация, с която разполагаме, за подготвяни действия, включително и от протестиращи. При организацията се водим само от това да запазим живота и здравето както на народните представители, така и на гражданите, които протестират. Това ще бъде нашият мотив и занапред за планирането на мероприятията", изложи обичайната си теза министърът.

Той

припомни и дежурното обяснение на полицейското ръководство, че засилените мерки за сигурност в района били провокирани от "информация за подготвяни действия, които са целели опити за нападения над граждани, опити за провокации". Това бе изтълкувано от Цветанов като своеобразно признание на Йовчев, че разследващите използват специални разузнавателни средства (СРС) спрямо протестиращите.

"СРС-та не се прилагат спрямо протестиращите, а спрямо лица, за които има данни, че са извършили тежки престъпления. СРС-та при нашето правителство няма да се прилагат извън закона. Приехме пакет от мерки за това. Ще припомня думите на главния прокурор, че по време на вашето управление 800 български граждани са подслушвани незаконно", мина в поредна контраатака вътрешният министър.

В края на участието си в блиц парламентарния контрол Йовчев прибегна и до тънка закана към Цветанов, напомняйки му, че скоро ще станат ясни още случаи, в които зам.-председателят на ГЕРБ е злоупотребил с властта си, докато е ръководел МВР.

"Извършвам проверка на всички случаи, в които се използват специализирани полицейски сили. Скоро ще излязат резултатите. Тогава ще стане съвсем ясно по какъв начин се е действало по време на вашето управление и данните няма да са във ваш интерес", каза вътрешният министър, давайки да се разбере, че вече има представа какви ще са резултатите от проверката.

Йовчев обяви преди Коледа, че е разпоредил инспекцията на всички полицейски спецакции от 1 януари 2009 г. до декември 2013 г., при които униформените са използвали сила и помощни средства, за да задържат заподозрени. По думите му тогава изисканите по места справки трябвало да съдържат времето и мястото на провеждане на операцията, основанието за използване на силите и средствата на Специализирания отряд за борба с тероризма и Специализираното тактическо звено за бързи действия. Освен това полицейските началници трябвало да опишат, чие е предложението за включване на тези звена и кой е утвърдил съответната акция.

mediapool.bg