Кламер БГ - Новини: Протести "за" и "против" окупацията обграждат Ректората

Протести "за" и "против" окупацията обграждат Ректората

България

|
Пон, 27 Ян 2014г. 08:51ч.
Протести "за" и "против" окупацията обграждат Ректората

Новата окупация на Софийския университет не срещна подкрепата на преподаватели, студенти и граждани, които масово застанаха зад предишната протестна акция, но даде повод на Реформаторския блок да насрочат разговори между всички, които искат оставката на правителството, а ГЕРБ призоваха за общи опозиционни действия. Започналата в петък окупация се натъкна на съпротива сред потенциалните си привърженици заради това, че в нея участват малко хора, че част от тях нямат нищо общо със СУ "Св. Климент Охридски" и че тази форма на протест е изчерпала възможностите си и поради това безсмислена, но за сметка на това може да компрометира дългосрочните усилия на всички протестиращи срещу кабинета "Орешарски".

Преподавали от СУ, които застанаха до студентите си от предишната окупация, настояха в понеделник участниците в сегашната акция доброволно да напуснат сградата. Към края на деня такава развръзка изглеждаше възможна, но окупаторите са избрали друга тактика - всички външни лица, които не са студенти, са напуснали сградата, за да дадат легитимни основания на останалите – около петнайсетина души, предимно студенти от СУ, да продължат акцията си. Това се е случило в късните следобедни часове в понеделник, научи Mediapool от свои източници. Останалите в сградата не смятат да прекратяват доброволно окупацията, обявена за безсрочна.

Въпросът на деня беше дали полицията ще влезе в СУ. Като основание за това можеше да послужи присъствието на външни за университета хора в сградата. По-рано в понеделник ректорът на университета проф. Иван Илчев издаде заповед, с която забранява достъпа и присъствието на външни лица вътре. Той изпрати и сигнал в прокуратурата, която още не е обявила позицията си.

"Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за провокации от страна на власт имащите да се разправят с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели", предупреди и политологът Огнян Минчев, който в понеделник призова "всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори незабавно да напуснат сградата на Ректората". "Влизането на полицейски сили в Ректората трябва да бъде предотвратено на всяка цена - подобна интервенция ще бъде прецедент, на който ще се позовават всички бъдещи кандидати за диктатори след групичката Доган-Пеевски-Станишев", написа Огнян Минчев във Фейсбук.

Именно към това бяха насочени усилията на преподаватели и колеги на окупаторите – да ги убедят да напуснат доброволно. Вечерта, както и през целия ден, полицейското присъствие около СУ остава засилено, но не е ясно дали с цел да накара окупаторите да освободят доброволно сградата, или с план за освобождаване на сградата чрез силови действия. Целият район около Ректората буквално е блокиран от полицейски автомобили, а десетки униформени бяха разположени около университета и зад Народната библиотека.

Една от основните причини за прекратяване на започналата в петък окупация е липсата на сериозна подкрепа отвън, макар че исканията на сегашните окупатори са същите като на "Ранобудните студенти" в края на есента - оставка на правителството, предсрочни избори. Сега обаче има допълнителен ултиматум - оттегляне на проф. Иван Илчев от ректорския пост, както и на проф. Димитър Токушев, който е преподавател по право и председател на Конституционния съд.

Междувременно стотина души - поддръжници и противници на новата окупация, се събраха в понеделник преди обед в малката уличка "Св. Климент Орхидски", откъдето се влиза в двора и се стига до задния вход на СУ. Те бяха разделени от двоен полицейски кордон. Верига от полицаи, разположени на улицата, опасваше от сутринта и цялата ограда на двора.

Въпреки опасенията, че може да възникне напрежение и да се стигне до стълкновения, двете групи протестиращи се ограничиха до крясъци, хули и размяна на взаимни обиди. Поддръжниците скандираха "Червени боклуци", "Българоубийци", а противниците им викаха "Окупаторите вън".

Опит да повиши градусите на напрежението направи лидерът на крайнолявата организация "23 септември" Борис Боев, който се опита да нахлуе в двора, но бе изблъскан от протестиращи студенти. Суматохата бе кратка и "примирието" бе възстановено. Почти през целия ден в двора на Ректората стояха и десетина противници на окупацията, които рано сутринта бяха успели да прескочат оградата. Те обаче се обявиха срещу евентуалното нахлуване на полиция в сградата.

Реформаторите и ГЕРБ свикаха широка среща за общи действия срещу властта

Междувременно в понеделник част от лидерите на Реформаторския блок се срещнаха с протестиращите студенти, окупирали университета. Радан Кънев, Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски и Димитър Бечев призоваха МВР да не предприема прибързани действия.

“В момента нищо не оправдава влизането на полиция на територията на университета”, заяви Радан Кънев.

Той и колегите му споделят позицията на преподавателите от СУ, че окупация на университета от хора, които не са студенти, не е подходяща форма на протест, особено по време на зимната сесия.

Реформаторите отправиха покана до протестиращите студенти, участници в окупацията, Ранобудните студенти, Протестна мрежа, подкрепящите протеста преподаватели, както и до партиите "Зелените”, "Синьо Единство”, които се разделиха с блока, на обща среща във вторник между организации, ангажирани с протестните действия срещу кабинета "Орешарски". Целта е да не се допусне насилие в СУ и проваляне на зимната сесия, както и да се постигне съгласие за общи действия за оставка и промяна и за формиране на алтернатива за излизане от дълбоката политическа криза.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази позициите си за новата окупация във Фейсбук, където напоследък редовно се изявява.

"Подкрепям протестите на студентите срещу правителството на срамната Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака. В същото време дори не допускам, че някой би си помислил да изпрати полиция и да използва сила срещу мирно протестиращи млади хора", написа той.

"Не съм убеден обаче, че с окупацията на учебни заведения вече може да се постигне сваляне на това правителство. Управляващите са глухи за гласа на студентите и на всички протестиращи. В ГЕРБ продължаваме да настояваме за незабавната оставка на кабинета "Орешарски“ и разпускане на Народното събрание, и призоваваме за общи опозиционни действия с позволените от закона средства. Общ национален митинг пред парламента е едно от тези възможни действия", предложи Борисов.

Понеже на територията на университетите не се прави политика, отправям призив към студентите да излъчат свои представители и още утре с колегите от партията сме готови да се срещнем в централата на ГЕРБ и да изслушаме и обсъдим техните политически искания, пише Борисов.

БСП и ДПС намериха "доказателства", че десните партии стоят зад окупацията

Веднага след изказванията на десните лидери, с реакция излязоха управляващите. По думите на зам.-председателя на БСП Димитър Дъбов през изминалите два дни "стана ясно кой, всъщност стои зад организацията и изпълнението на окупацията на СУ".

"Днес лидерите на ДСБ и СДС се срещнаха с окупаторите, а Бойко Борисов ги подкрепи. С това им действие маските паднаха. Ние от БСП подкрепяме правото на всеки да изразява своята гражданска позиция, но завземането на университета не е проява на протест, а окупация на знанието, защото в момента се пречи на десетки хиляди други студенти да се обучават и развиват", твърди още Дъбов.

ДПС заяви, че не бива университетът да се превръща в място, където се развива политическа дейност. В позиция на партията, изразена от зам.-председателя на Народното събрание Алиосман Имамов се посочва, че липсва ясна мотивация за повторната окупация на СУ.

"Окупацията показва убедителен начин, че зад нея се крият политически сили, главно опозиционни в и извън парламента, като ГЕРБ и Реформаторския блок. Ние сме против превръщането на висшето учебно заведение в място за политически мероприятия", казва Имамов.

Според него в действията на студентите може да се прочете очевиден призив за активиране на протестните настроения в обществото "срещу политическите сили, които не са окупирали парламента и не са узурпирали властта, срещу едно правителство, което по силата на правилата на демокрацията управлява държавата".

mediapool.bg