Кламер БГ - Новини: Протестите на тютюнопроизводителите ескалират в блокади

Протестите на тютюнопроизводителите ескалират в блокади

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 12:59ч.
Протестите на тютюнопроизводителите ескалират в блокади

Независимо че в последните дни управляващите постоянно обясняват как ще се въведат регулации в тютюневия сектор, които да гарантират минимални изкупни цени на продукцията, недоволството на тютюнопроизводителите ескалира. В понеделник производители на тютюн от над 30 населени места в Гоцеделчевско излязоха на протест и дори блокираха пътища.

Над 1000 души спряха движението на автомобили край село Горно Дряново, община Гърмен, образувайки колона от над километър. В демонстрацията участват и деца, които са спрени от училище от родителите им.

"В знак на протест местните хора палят бали с тютюн. Има и издигнати транспаранти, на които са изписани исканията ни", каза Арбен Мименов, кмет на Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн, цитиран от Дарик радио..

Тютюнопроизводителите се заканват да продължат с протестите, докато изкупната цена на тютюна не се повиши от сегашните около 5 лв. за килограм.

Те се оплакват от това, че на много места не е започнала още изкупната кампания, а топлото време оказва неблагоприятно влияние върху продукцията им и се намалява качеството и цената й.

Мименов обясни, че тютюнопроизводителите са започнали сами да търсят изход от ситуацията като проучват пазара в съседна Гърция, където цените били тройно по-високи от предлаганите им тук, и се опитват сами да си пласират там стоката.

Според представителя на бранша спасителен ефект ще има и законова поправка, която да позволи на тютюнопроизводителите да продават сами до 10 процента от произведената стока като нарязан тютюн, без да плащат акцизи. Принципът е като на селскостопанската продукция, която фермерите може да продават сами, без да плащат ДДС върху нея.

mediapool.bg