Кламер БГ - Новини: Протестиращи отбелязват 10 януари с протест пред парламента

Протестиращи отбелязват 10 януари с протест пред парламента

България

|
Пет, 10 Ян 2014г. 10:18ч.
Протестиращи отбелязват 10 януари с протест пред парламента

Протестът, организиран по повод 17-годишнината от нахлуването в парламента на 10 януари 1997 г., довело до свалянето на правителството на Жан Виденов, на практика се превърна в масово събиране на полицаи от цялата страна, десетки журналисти и едва стотина демонстранти.

Митингът, организиран под надслов "Вече го правим и за основните ни свободи", трябваше да сложи край на мирните протести и да ги радикализира, тъй като кабинетът на Пламен Орешарски демонстрира готовност да довърши мандата си.

Тези афиширани във Фейсбук намерения провокираха очевидна параноя сред ръководството на МВР, което в петък разположи най-различни свои части около сградата на парламента.

Сред тях имаше служители на охранителната полиция, на КАТ, жандармерията, звеното за борба с безредиците към СДВР и дори барети от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). До парламента даже бяха докарани водометни оръдия, предназначени за разпръскване на тълпи, а жандармеристите бяха оборудвани с противогази.

Цялата тази мобилизация на униформени обаче се оказа напълно безсмислена, тъй като на протеста присъстваха не повече от стотина души. Те дори не успяха да блокират движението по бул. "Цар Освободител", тъй като имаше два плътни кордона от униформени покрай пътното платно.

Двадесетина души за кратко успяха да блокират само кръстовището до Софийския университет "Св. Климент Охридски", но бързо бяха изтласкани от служителите на реда. Впоследствие част от демонстрантите се изтеглиха към пешеходната пътека до СУ, но и там бяха посрещнати от десетки полицаи.

За да попречат на евентуалното блокиране на движението по бул. "Васил Левски", полицаите спряха да допускат хора до пешеходната пътека, ограждайки я с кордон. По средата й застана пътен полицай, който на практика я "отмени", а колегите му започнаха да препращат случайно преминаващите граждани към подлеза или към кръстовището на ул. "Оборище".

Един от протестиращите срещу правителството – учителят на годината по информатика Явор Никифоров, който неотдавна стана известен с това, че бе задържан от полицията с голям пакет тоалетна хартия и връзка праз, призова чрез медиите хората да се съберат на нова демонстрация на 15 януари и тя да е по-радикална.

Постепенно хората започнаха да се разотиват и към 12.00 часа в района на Народното събрание (НС) имаше около десет пъти повече униформени отколкото протестиращи. Неодовлните от управлението на БСП и ДПС се бяха събрали основно около Паметника на Цар Освободител, като останалите пространства около НС бяха заети изцяло от скучаещи полицаи.

Предишните дни вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви пред медиите, че във ведомството му имало данни за подготвяни безредици, до които така и не се стигна. Тези негови притеснения обаче явно са били достатъчни в София организирано да бъдат докарани полицаи буквално от цялата страна.

По неофициална информация на Mediapool в района на парламента бяха разположени дори униформени от Варна, а не само от близките до столицата – Враца, Перник, Пазарджик и други.

Полицаи пък иронично коментираха, че заради тази тотална мобилизация много райони в и около София на практика са останали без квартални. Обичайно за подобни мероприятия, на мястото на рехавия протест бяха извикани по-голямата част от столичните полицаи, които в петък са били в почивка по график.

Липсата на каквато и да е било необходимост от такъв внушителен брой униформени в центъра на града, доведе до откровено комични ситуации в редиците на полицаите. Към обяд доста от тях започнаха да негодуват, че не ги пускат до парламентарния стол, въпреки че техни колеги от авангарда (до храм-паметника "Св. Александър Невски") вече бяха хапнали, тъй като интересът на протестиращите в тази зона бе нулев.

Други полицаи пък иронизираха организацията по транспортирането им, визирайки отдавна амортизираните рейсове "Чавдар", с които са били докарани още в ранните часове на петък. По думите им тези возила били предпочитани от ръководството на МВР, тъй като са екологични – не изпускали вредни емисии във въздуха, а вътре в самото превозно средство. Оплакваха се и от условията в хотел "Родина", където човек трябвало да чака 10-15 минути, преди до чешмата да достигне топла вода.

Точно преди 17 години протестиращи срещу правителството на БСП щурмуваха парламента, стигна се до сблъсъци и по-късно тогавашният вътрешен министър Николай Добрев върна мандата за съставяне на правителство на президента по онова време – Петър Стоянов.

mediapool.bg