Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отказа да заведе дело срещу шефове в столичното парно

Прокуратурата отказа да заведе дело срещу шефове в столичното парно

България

|
Ср, 22 Ян 2014г. 17:31ч.
Прокуратурата отказа да заведе дело срещу шефове в столичното парно

Софийската градска прокуратура е отказала да образува дело срещу ръководството на "Топлофикация-София" заради това, че не е събирало навреме сметките на клиентите и така голяма сума от вземанията на общинското дружество са били отписани по давност. Това съобщиха в сряда от столичното парно и обвинението.

През март миналата година кметът поиска от икономическата полиция и прокуратурата да проверят как през годините столичното парно си е събирало вземанията от абонатите. Основната цел на Фандъкова бе да се разбере кои са виновните шефове на дружество, които са допускали да се натрупат толкова несъбрани вземания, че да се отпишат по давност близо 90 млн. лв.

Прокуратурата обаче отказва да образува дело, защото не са установени данни за нарушения или неизпълнение на служебни задължения от страна на управителните органи на "Топлофикация" и поради това те не са нанесли вреди на дружеството.

От дружеството припомнят, че след извършения през 2013 г. вътрешен одит е изискана пълна информация по случая.

"Проверката на прокуратурата е установила, че при управлението на дружеството във връзка със събираемостта на вземанията са въведени правила, предприети са действия за по-голяма събираемост на просрочените вземания и се осъществява постоянен контрол върху работата на служителите, ангажирани с процеса", се казва в съобщение на общинското дружество.

Междувременно Фандокъво коментира, че столичната топлофикация е едно от най-проверяваните и от общината, и от държавата дружество, но този контрол дава ефект и нарушенията в дружеството намаляват.

mediapool.bg