Кламер БГ - Новини: Прокуратурата обвини роми за пране на пари през Палестина

Прокуратурата обвини роми за пране на пари през Палестина

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 17:39ч.
Прокуратурата обвини роми за пране на пари през Палестина

Прокуратурата е обвинила трима роми за "пране на пари", след като са били засечени траншове по банковите им сметки от Палестина.

Окръжният прокурор на Плевен Иво Радев съобщи, че става въпрос за членове на фамилия Маринови - Иван, Станьо и Горан, от същия град. Очаква се обвинения да бъдат повдигнати и срещу две жени от семейството - майката Иванка и дъщеря й Елисавета.

За периода 2009-2013 г. на тях са им преведени от Палестинска автономна територия около 2.150 млн. долара. Парите са превеждани от две търговски дружества, които не са имали внос-износ в България, и от 30-40 физически лица.

След претърсване на жилищата им са събрани доказателства, че обвиняемите са знаели, че получават пари, придобити по престъпен начин - чрез измама, каза Радев.

Наблюдаващият прокурор Рени Кирилова допълни, че тримата нямат законни доходи.

Има данни, че парите са печелени чрез лечителство и ясновидство без законно основание, каза Кирилова.

Прокуратурата ще търси съдействие от посланика на Палестина в България и от международни институции, за да изяснява случая.

Разследването засега няма да изключва парите да са печелени и чрез други незаконни дейности с наркотици и оръжие, например.

Ако се докаже обвинението, наказанието ще бъде от 5 до 15 години затвор, от 10 000 до 30 000 лева глоба и конфискация на имуществото. Досега е установено, че обвиняемите имат три луксозни автомобила за около 400 000 лева, около 4 килограма злато и монети.

Случаят е "разплетен" след като специализираната административна дирекция "Финансово разузнаване" е сигнализирала на прокуратурата в Плевен за банков превод от 91 000 долара за Станьо Маринов.

Част от привлечените под отговорност лица са осъждани за други престъпления. До момента това е най-голямото дело за "пране на пари", разследвано от прокуратурата в Плевен, коментира за БТА окръжният прокурор Иво Радев.

mediapool.bg