Кламер БГ - Новини: Продължава разпродажбата на империята “Борд Марин”

Продължава разпродажбата на империята “Борд Марин”

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 13:42ч.
Продължава разпродажбата на империята “Борд Марин”

Снимка: Среща на близките на моряците от

Снимка: Среща на близките на моряците от “Св. Николай” с Дойчин Дойчев, автор: Maritime.bg

Банка ДСК подхвана отново с лавина от търгове бургаската фирма “Борд Марин”, с чието име се свързват двойно убийство и серия от скандали. Управителят на компанията, която изпразни от няколко месеца офиса си на “Хан Крум 40”, е Дойчин Дойчев, корабособственикът, намесен с другата си фирма “Сийборн” и в скандала на открития 3 тона кокаин в Испания, пише Флагман.бг.

Набутаната с милиони левове от отпуснати два крупни кредита банка прави повторни търгове за имотите на съдружниците на “Борд Марин”. Финансовата институция разпродава жилищата на Женя Росенова Тодорова, Христо Василев Христов, Николай Георгиев Стоянов и Андон Стаматов Костадинов. Всички те са с дялово участие в дружеството от 48 хиляди лева. Единствено дяловото участие на управителя Дойчев е 208 хиляди лева, но за разлика от ортаците си, неговата хасиенда в Сарафово не присъства в предложените на продан имоти.

Някои от апартаментите са на по-високи цени от предходния първи търг. Трифон Димитров продава и имот, собственост на майката на Дойчин Дойчев – Марина Петкова. На нейно име се води част от офиса на улица “Хан Крум” 40, но на етаж 5. Началната цена е 110 720.00 лв., докато на предходния търг офисът бе оценен за 109 200 лева. Върху него има вписани същите ипотеки – за 350 000 щатски долара и 200 000 щатски долара.

ДСК продава и имот на съдружника Николай Георгиев Стоянов на ул. “Крум Делчев” 7, ет. 3 с начална цена от 92 476.00 лв. Стойността също е малко по-висока от предната оценка.

Върху апартамента има вписани същите ипотеки. Продава се и жилището на дясната ръка на Дойчин Дойчев – Андон Стаматов Костадинов. Апартаментът се намира ул. “Пробуда” 63, ет 5 и е 77 624.00 лв, с около 1000 лв. повече. Върху него тегне единствено дълга от 350 000 щатски долара.

Апартаментът в ж.к. “Възраждане”, блок 38, вх 3 , ет. 7 на Христо Василев Христов е обявен за 79 896.00 лв. лева. Друг имот на Марина Андонова Петкова, също е обект на публичен търг. Той се намира ул. “Цар Самуил” 55. Продава се за 96 388.00 лв..

Имотът на секретарката му Женя Тодорова на “Поп Грую” 15 пък е обявен за 75 394.00 лв., при обявена през м.г. цена от 74 400 лева. В същото време къщата на Дойчин Дойчев в квартал Сарафово е със заличена ипотека от 20 март м.г.

Припомняме, че кредитите на “Борд Марин” са два. Единият е бил отпуснат за оборотни средства на фирмата, а другият за покупка на кораб. Изплащането на вноските приключило в края на 2012 г. Фирма “Борд Марин” даже не е обжалвала акта, за да спести време за спасяването на имотите си, твърдят служители на ДСК. Средствата от продажбата на имотите трудно биха обезпечили цялата сума по кредите. Управителят Дойчин Дойчев няма ипотекиран имот по тези заеми.

Междувременно ДСК обяви през октомври м.г. на публична продан и един от корабите на Дойчин Дойчев. Става въпрос за плавателния съд “Свети Георги”. Той вече има нов собственик. За него са постъпили 9 оферти в кантората на друг местен частен съдебен изпълнител Делян Николов.

Сделката е спечелена от фирма, която е предложила близо двойно по-висока сума от първоначалната цена – 920 хил. лв. По неофициални данни турска фирма е новият собственик на “Св. Георги”. Според специалисти в бранша най-вероятно корабът ще отиде за скрап.

Заради кокаиновия товар Дойчев е обвиняем по дело, което се води от спецпрокуратурата.

Maritime.bg – България