Кламер БГ - Новини: Програма Достъп до информация с критики за "цензурата" в новия НК

Програма Достъп до информация с критики за "цензурата" в новия НК

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 18:01ч.
Програма Достъп до информация с критики за "цензурата" в новия НК

Приемането на нов Наказателен кодекс трябва задължително да бъде придружен от анализ на приложението на сега действия закон, се казва в позицията на авторитетната неправителствена организация Програма Достъп до информация (ПДИ). Наред с това ПДИ обвинява управляващите в опит да се прокарат множество ограничения пред свободата на медиите и гражданските организации, което е опит да се създаде "цензура" чрез закона.

Организацията напомня на Народното събрание, че изготвянето на анализ за приложението на настоящия НК, преди да бъде приет новия, е задължително по Закона за нормативните актове. Законопроектът трябва да бъде придружен с анализ на причините, поради които се налага приемането му, целите, които се поставят, анализ за съответствие с европейското законодателство и колко ще струва прилагането му.

ПДИ напомня, че Министерският съвет не е дал достатъчно време да се обсъди проектът.

Организацията настоява за премахване на наказателната отговорност за "обида" и "клевета" като тя бъде заместена с гражданска отговорност с цел предотвратяване на автоцензурата и осигуряване на ролята на пресата на "обществен страж”;

Програма Достъп до информация иска още да се намали на наказателната отговорност за разгласяване на "държавна тайна" с цел осигуряване на справедлив баланс между ефективното й опазване и възможността структурите на гражданското общество да получават информация.

Силна критика има към въвеждането на затвор за "служебна тайна", което го няма в сегашния НК.

"Журналистите, репортерите, неправителствените организации и обществените фигури имат роля в демократичното общество да информират гражданите, а не да пазят тайна. Не само пресата има задачата да разпространява информация, но и публиката има правото да получи разпространената информация", гласи позицията на ПДИ.

Организацията напомня, че вече оповестена класифицирана информация не може да бъде повод за търсене на отговорност, тъй като тя е престанала да бъде "секретна".

Предвидената наказателна отговорност за разгласяване на държавна тайна се явява недопустимо широко формулирана, непропорционална и е в състояние да окаже възпиращо действие по отношение на разкриването на информация, показваща нередности, нарушения или корупция в администрацията и държавните институции", се казва в позицията.

Напомня се, че в НК няма изключения за длъжностни лица, които изнасят добросъвестно и в обществен интерес информация, която формално е маркирана с гриф за сигурност, но в действителност разкрива нередности, нарушения или корупция.

Още по-сериозен е въпросът с предвиждането на затвор за разгласяване на "служебна" тайна, което би засекретило повече обществени поръчки в ущърб на обществените интереси.

"Създаването за първи път на отговорност за разгласяване на каква да е защитена информация обръща изведеното в международното право и конституцията положение, според което прозрачността е принцип, а секретността – изключение. Това създава цензура", казват от ПДИ.

mediapool.bg