Кламер БГ - Новини: Природозащитници: Съдът отново разреши застрояването на Странджа

Природозащитници: Съдът отново разреши застрояването на Странджа

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 15:50ч.
Природозащитници: Съдът отново разреши застрояването на Странджа

Природозащитници предупредиха, че решение на Върховния административен съд (ВАС) поставя под заплаха от застрояване Природен парк Странджа. Петчленен състав на ВАС e

обезсилил решението на долната инстанция за отмяна на общия устройствен план на община Царево, който позволява строежи като този в къмпинг "Златна рибка", алармират от коалиция "За да остане природа в България".

"Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ е силно възмутена, че седем години по-късно държавата отново иска да застроява Природен парк Странджа въпреки заплахата от три наказателни процедури на Европейската комисия", се казва в позиция до медиите от страна на екозащитниците.

Спорът по делото бе дали Общият устройствен план на Царево може да влезе в сила, без да има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Планът предвижда застрояването на две трети от крайбрежието на юг от Царево със 75 хиляди легла, всички в територията на Природен парк Странджа и Натура 2000 мрежата от защитени зони, напомнят от "За да остане природа в Бълагрия". Планът е изготвен от екип, ръководен от свързания с Дюнигейт арх. Калин Тихолов, който за малко да стане министър на инвестиционното проектиране.

По същото време Европейският съд по правата на човека отхвърли претенциите на собствениците на незаконно построения комплекс "Златна перла“, край село Варвара в Природен парк Странджа. След шест години опити за узаконяване той беше разрушен през 2012 г. Мнението на съда е, че инвеститорът е бил наясно, че проектът му не отговаря на изискванията на екологичното законодателство, но въпреки това е продължил да строи.

Новият общ устройствен план на Община Царево обаче ще улесни повторното изграждане на комплекс на мястото на "Златна перла“ и на други терени, заявяват от екокоалицията.

"Случайно или не, при започване на изграждането на "Златна перла“ през 2006 г., при издаването на положителна екооценка на общия устройствен план на община Царево през 2008 г., както и сега в управлението е един и същ заместник-министър на околната среда и водите – Чавдар Георгиев", напомня организацията.

Природозащитниците смятат да сезират Европейската комисия, че причините за наказателната процедура за строежите в Странджа отново са налице.

"Решението на Върховния административен съд е показателно, че българските закони за устройство на територията, за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие не прилагат адекватно три европейски директиви – за стратегическа екологична оценка, за птиците и за хабитатите", се казва още в позиция на коалицията.

mediapool.bg