Кламер БГ - Новини: Призив за глобални действия за спасяване на сирийските деца

Призив за глобални действия за спасяване на сирийските деца

Свят

|
Вт, 07 Ян 2014г. 17:16ч.
Призив за глобални действия за спасяване на сирийските деца

УНИЦЕФ, Върховният комисариат на Обединените нации за бежанците (ВКБООН), "Спасете децата", "Визия за света" и други партньорски организации призоваха правителства, хуманитарни агенции и широката общественост да се превърнат в застъпници за децата на Сирия, подкрепяйки стратегията "Без изгубено поколение", която цели предоставяне на шанс за по-добро и сигурно бъдеще за всички, засегнати от конфликта в Сирия, съобщиха от УНИЦЕФ България, цитирани от БТА.

Посредством стратегия за 1 милиард долара организациите целят публична подкрепа и дарения по критично важните програми за образование и закрила, които ще изведат сирийските деца отвъд мизерията, изолацията и травмата. Стратегията бе публично оповестена преди седмица на голяма конференция за хуманитарната помощ за Сирия, проведена в Кувейт.

Започва и мащабна обществена кампания посредством хаштаг #childrenofsyria, използвайки социалните мрежи, за включване на всички, които желаят да подкрепят и помогнат.

"С наближаване на поредната горчива годишнина от началото на конфликта, не можем просто да стоим и безучастно да наблюдаваме изчезването на цяло едно поколение," каза Изпълнителният директор на УНИЦЕФ, г-н Антъни Лейк и добави: "Сега е моментът за всички застъпници за децата на Сирия, сега е момента светът да засили подкрепата си за децата на Сирия, като им даде надежда и увереност за тяхното по-добро бъдеще".

"Ако сега се провалим, целият регион ще изгуби едно поколение от потенциални лидери, учители, инженери, лекари и най-вече-миротворци, от които зависи надеждата ни за стабилно, здраво и проспериращо общество."

За почти трите години от началото на конфликта децата на Сирия са най-уязвимите от всички жертви, бидейки свидетели на убийствата на членове на семейството си и хора, които обичат, разрушаването на училищата им и погазването на надеждите им, заявиха от четирите организации. Твърде много от тях имат както физически, така и психически рани, или и двете. Децата освен това стават жертви на най-лошата експлоатация, включваща детски труд, въвличане във въоръжени групировки и въоръжени сили, ранни бракове и други форми на насилие.

Над един милион сирийски бежанци са деца, от които 425 000 са под пет години. По-голямата част от тези бежанци са се установили временно в Ливан, Йордания, Турция, Египет и Ирак. Сред тях, почти 5 000 деца не са придружени от семействата си. Ситуацията за повече от три милиона деца, които са разселени в Сирия, е още по-страшна.

ВКБООН, УНИЦЕФ, "Спасете децата", "Визия за света" и други партньори в региона ще насочат сумата от 1 милиард долара за програми, които благодарение на съвместната работа с правителства и местни общности, ще осигурят образование, защита срещу експлоатация, насилие и злоупотреба, психологическа подкрепа и повече възможности за социално включване и стабилност в един нестабилен регион.

За инициативата бе създаден специален сайт: www.championthechildrenofsyria.org, който разказва истории на децата, засегнати от конфликта, и как инвестицията в децата може да се отплати, не само спрямо настоящите жертви на войната, но и за бъдещите поколения на Сирия и съседните й държави.

mediapool.bg