Кламер БГ - Новини: Премиерът се отчита пред парламента

Премиерът се отчита пред парламента

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 08:59ч.
Премиерът се отчита пред парламента

Премиерът Пламен Орешарски отчете в петък куп гръмки успехи със съмнителна достоверност, които през изминалите месеци бяха упорито налагани на вниманието на гласоподавателите и от управляващите партии БСП и ДПС.

В разгара на поредния скандал с подслушване Орешарски обяви, че правителството му е прекратило безразборното използване на СРС-та, полицията демонстрирала "висок професионален стил на работа", а вече са подготвени и промени в Наказателния кодекс.

В отчета си пред парламента, който бе бойкотиран от депутатите на ГЕРБ, Орешарски посочи още, че кабинетът е изпълнил задачите си, като е нормализирал икономиката, намалил цената на тока и постигнал "видим напредък" по проекта за газопровода "Южен поток", газовите връзки със съседните страни и проектираната нова ядрена мощност в Козлодуй.

Все пак той отбеляза, че инвестиционната среда остава противоречива, но обясни, че негативно влияние оказват "стимулираните политически напрежения и улично опозиционерство".

В обширното си изложение Орешарски съобщи, че е разплатена голяма част от задълженията към бизнеса и е ускорено усвояването на европейските фондове.

От ГЕРБ обаче отхвърлиха твърденията на правителството за социално-икономически успехи и заявиха, "никога от 20 г. насам ситуацията не е била толкова напрегната и несигурна, изход не се вижда, хората са на улицата, бизнесът е объркан, а чуждите инвеститори бягат от

страната". Oрешарски отвърна на критиките, като обяви, че ГЕРБ все още е в търсене на идентичността си като опозиция.

"Висок стил в полицията и реформа на службите"

Според Орешарски през изминалите месеци е подготвена реформа за службите за сигурност и ясно се разграничават правомощията на професионалното и политическото ръководство на МВР.

Не е ясно какво точно има предвид премиерът под реформа. Управляващите от БСП и ДПС още в началото на мандата извадиха от МВР ГДБОП и звеното за подслушане СДОТО, претендирайки, че така ще се ограничи безконтролното влияние на вътрешния министър над службите. Тази стъпка обаче се обезсмисли с промяната в структурата на кабинета, която направи от вътрешния министър Цветлин Йовчев силов вицепремиер.

Така на практика той напълно влезе в ролята на предшественика си Цветан Цветанов, чието влияние в сектора за сигурност от БСП и ДПС твърдяха, че искат да ограничат.

Колкото до разграничаването на правомощията на политическото и професионалното ръководство на МВР, управляващите промениха закона за вътрешното министерство, така че главният секретар, който се явява професионален шеф на полицията, вече се назначава не от президента, а от премиера.

Правителството на Орешарски до момента не е постигнало успехи и в реформата на спецслужбите, като въпреки обявените намерения все още през парламента не са минали предвиденият рамков закон за службите и отделните устройствени закони за Националната служба за охрана, за цивилното и за военното разузнаване.

"Полицията демонстрира висок професионален стил на работа, успявайки да балансира между опазване на обществения ред и спазване правата на гражданите на мирни протести", каза Орешарски.

Той отчете и вече представените промени в Наказателния кодекс, които обаче претърпяха остри критики и тепърва ще бъдат прецизирани.

"Сигурен съм, че Наказателният кодекс не е съвършен, но след заключителните дебати ще имаме модерен инструмент за прилагане на превантивно наказателна политика”, допълни премиерът, след което отчете и напредък по отношение на ситуацията с бежанците.

"Успехи с еврофондовете и нормализиране на икономиката"

Премиерът заложи и на представянето на успехи по отношение на еврофондовете, като отново спести някои нюанси от действителната картина.

"Ускорихме усвояването на европейските фондове. Скоростта на усвояване е 4 пъти по-висока", каза Орешарски. Той не отчета факта обаче, че усвояването на тези средства бе заложено в бюджета за 2013 година, но правителството не успя да се справи и в края на годината за първи път от началото на програмния период страната ни загуби 35 млн. евро от структурните и кохезионните фондове.

Освен това бяха спрени плащанията по Оперативна програма "Околна среда" заради проблеми с обществените поръчки.

"Постигнахме видим напредък по Споразумението за партньорство с ЕС, близо сме до окончателното финализиране. Движим се с добро темпо. През февруари МС ще приеме окончателен вариант”, заяви Орешарски.

Минути след него вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обясни, че това ще стане в "близката седмица".

"Все още страната се намира в трудна социално-икономическа обстановка, все още сме далеч от 2008 г. Все още нашите външни инвеститори не са сигурни струва ли си да инвестират. Но по-важното е, че успяхме да обърнем посоката на движение и да направим първи стъпки на нормализиране на икономическия и обществено-политически живот", заяви Орешарски.

Той припомни, че в рамките на миналата година е било върнато цялото дължимо ДДС и за първи път от 2008 г. новата година започва на чисто.

ГЕРБ: Не губете времето на хората, подавайте оставка

Депутатите от ГЕРБ не останаха в пленарната зала по време на премиерския отчет, като заместник-председателят на парламентарната им група Цецка Цачева упрекна ръководството на НС, че ги лишава от възможността да задават въпроси към кабинета, като в петъчния редовен парламентарен контрол съкращава времето.

Председателят на парламента Михаил Миков отговори, че по принцип народните представители на ГЕРБ не били свикнали да слушат отчети на министър-председатели, и припомни, че Бойко Борисов не е идвал по такъв повод в НС.

Преди да излязат от залата обаче, в декларация от името на групата Цачева призова за оставка на парламента и на правителството.

"Не губете времето на България, на българските граждани, защото хората повече нямат търпение, направете единственото достойно, за да си отиде този мандат на 42-то НС, това задкулисно управление с що-годе достойнство – оставка....Убедена съм, че вашето поведение на самодоволни диктатори ще отиде много скоро в историята. ", заяви Цачева.

Единственото вярно по думите й е, че това правителство - на тайните уговорки, остава средство за разчистване на сметките при партийните междуособици.

mediapool.bg