Кламер БГ - Новини: Премиерът се обяви против ново намаляване на цената на тока

Премиерът се обяви против ново намаляване на цената на тока

България

|
Четв, 02 Ян 2014г. 13:14ч.
Премиерът се обяви против ново намаляване на цената на тока

Ново намаляване на цената на електроенергията е възможно, но не е препоръчително за устойчивостта на енергийната система, каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за вестник ”Стандарт”, публикувано в четвъртък.

Два дни преди Нова година енергийният регулатор (ДКЕВР) прие нови цени на тока - дневната тарифа поевтинява с 1 процент, а нощната с 10 процента.

Това е третото поред намаляване на цената на тока. Извънредно от 1 март 2014 г. бе реализирано 5 процента орязване на тарифите, което бе подготвено от междувременно подалото си оставката правителство на ГЕРБ. След това, за да може и кабинетът на Пламен Орешарски да осъществи поевтиняване на тока още в началото на мандата си, законово бе удължен с месец регулаторният период и от началото на август ДКЕВР прие още едно поевтиняване средно с 4.5 на сто за страната.

Извън тази тема посланието на Орешарски към бизнеса по повод Нова година е: "Инвестирайте разумно".

”Вложенията трябва да се правят при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и външните пазари”, коментира министър-председателят.

По думите му кабинетът започва годината на чисто, защото за пръв път след 2009 година е върнато цялото ДДС на фирмите, а централизираният административно-силов натиск върху бизнеса е преустановен.

”Правителството полага усилия да увеличи възможностите за експорт към трети страни, като се разширим търговските представителства извън европейските държави”, казва Орешарски.

Той допълни, че бюджетният дефицит трябва да остане в границите на законовия от 2% и вероятно малко под тази граница.

"Очаквам опозиционните партии да продължат агресивната кампания срещу управлението, но не мисля, че мнозинството от българите подкрепят стимулираните деструктивни процеси и улични форми на опозиционност", допълни очакванията си министър-председателят.

Според него конфронтацията от последните четири години дава своя негативен резултат, защото обществото се е оказало ”фрагментирано и дезинтегрирано в опасна степен”.

”Надявам се през следващата година да усетим първите ефекти от променените икономически и социални политики и да стартира процес на нормализиране", казва Орешарски.

Основните социални мерки на правителството през 2014 година ще бъдат насочени към насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца заради влошаващата се демографска структура.

"Тоест, да има кой да гласува след време", заключи премиерът.

mediapool.bg