Кламер БГ - Новини: Премиерът към зърнарите: С терористи не преговарям

Премиерът към зърнарите: С терористи не преговарям

България

|
Съб, 16 Септ 2023г. 18:55ч.
Премиерът към зърнарите: С терористи не преговарям

Премиерът Николай Денков, снимка БГНЕС

"Аз с терористи не преговарям",

обяви премиерът Николай Денков в събота, след като представителите на зърнопроизводителите отказаха да отидат на среща с правителството. Сред инициаторите на протестите заради подновения внос на земеделска продукция от Украйна има хора, които са смятани за близки до президента Румен Радев.

Българските зърнопроизводители недоволстват и заплашват, че ще блокират София и основни пътни артерии на страната на 18 и 19 септември. Те се оплакват, че държавата не ги подпомага на фона на милиардните европейски и национални субсидии към сектора. Само през миналата година производителите на зърно в България са отчели 2.5 милиарда лева печалба.

"Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение че над 2 милиарда лева държавата дава, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства, не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски“, каза Денков.

Той призова зърнопроизводителите първо да се откажат от европейските средства тогава и тогава да слагат забрани за украинските стоки. Преди ден Европейската комисия свали забраната за внос на украинска земеделска продукция, като Унгария, Полша и Словакия обявиха, че ще наложат едностранни забрани. ЕК има право да започне наказателна процедура срещу тези страни, а след това да наложи и финансови санкции.

Премиерът Денков казва, че зърнопроизводителите трябва да намерят пътя за преговори в Министерския съвет

По-късно в събота Българският фермерски съюз излезе с позиция, с която "остро осъди" използваната квалификация от премиера Денков за "терористите".

"Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна - член на ЕС. Това е позицията на Българския фермерски съюз, член на европейската земеделска организация "КОПА - Коджека", във връзка с изразеното мнение от министър - председателя, че "не преговаря с терористи", се казва в позицията.

Протестите на зърнопроизводителите бяха подкрепени от редица други фермерски организиции, а исканията им залитнаха към почти пълна забрана на вноса на храни от Украйна.

Във фермерската “сглобка“ се включиха напълно необяснимо икономически и животновъдите, които иначе имат ползва от внос на по-евтини фуражи.

Зеленчукопроизводители също обявиха, че искат забрана за внос от Украйна, въпреки че вносът от тази страна им е най-малкият проблем. В България се реализират огромни обеми плодове и зеленчуци най-вече от Турция, Гърция, Северна Македония и Полша. Те обаче искат забрана за вноса от Украйна.

Исканията на протестиращите земеделците са за продължаване на забраната за внос на зърно, маслодайни култури, млечни продукти, месо и мед от Украйна. Освен това настояват и за изплащане на компенсации до 30 септември за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на пряката държавна помощ.

Ако подобна забрана за внос се случи, това ще удари тежко преработвателния сектор и производството на биогорива в страната, които генерират няколко процента от брутния вътрешен продукт на страната. По-скъпото зърно и храни ще удари в джоба и българските данъкоплатци, чиито реални доходи пострадаха сериозно от високата инфлация през последните две години.

Опит за дестабилизиране на правителството

"През последните два дни те (зърнопроизводителите) започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това. Очаквам от тях да дойдат на масата и да преговаряме по същество", каза премиерътпред бТВ.

В събота сутринтапред “Дарик“ Денков заяви, че помощите за аграрния сектор нарастват всяка година, като през миналата година са били 2 милиарда лева.

"Има проблем обаче с начина, по който се използват субсидиите", каза той и даде пример с едрите зърнопроизводители, които получават сериозни средства.

"Там нормата на печалба е значителна(20-25%), каквато в малко сектори може да бъде посочена, докато зеленчукопроизводителите и производителите на плодове имат специфични проблеми, които не са адресирани адекватно. Никой няма намерение да намалява помощта, но субсидиите трябва да бъдат балансирани и обвързани много по-добре с реалната продукция“, каза премиерът.

Той каза, че протестиращите искат помощи за целия аграрен сектор на едро, докато всъщност вътре в него има противоречия.

“Например вносът на зърно очевидно ще помогне да се намалят, или поне да не се увеличават цените на фуражите, което е добре за животновъдите, но въпреки това опитват да мобилизират всички срещу правителството. Това показва, че не говорим за ясни икономически аргументи и проблеми, които трябва да се решат, а се говори за една обща акция, с която се опитва да се дестабилизира правителството", каза премиерът.

mediapool.bg