Кламер БГ - Новини: Президентът "ще се съобрази" с решението на КС по казуса "Пеевски"

Президентът "ще се съобрази" с решението на КС по казуса "Пеевски"

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 12:22ч.
Президентът "ще се съобрази" с решението на КС по казуса "Пеевски"

Ще се съобразя с решението на Конституционния съд (по казуса "Пеевски" – бел.ред.), това е най-висшата демократична институция на България, но запазвам правото си, след като се запозная с детайлите, да имам свой коментар по темата. Това каза в сряда президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в Китай.

Преди ден Конституционният съд отхвърли като недопустимо неговото искане за обявяване за противоконституционно на решението на Народното събрание за отмяна на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това бе третото и последно решение на КС по темата.

Общото между трите решения бе неизменната воля на мнозинството в съда да остави Пеевски в Народното събрание, въпреки че бе избран за шеф на спецслужбата. При това положение той нямаше как да остане депутат, но КС обяви, че Пеевски е имал поне месец, за да реши какъв пост да заема – депутатски или ръководната функция в ДАНС.

Попитан за коментар за заявеното намерение на предишния президент Георги Първанов да започне политическа кариера извън БСП, Плевнелиев каза, че му е трудно да коментира тази тема, защото все още не се знаят конкретните намерения на бившите български президенти или на някой от тях.

"Все пак важното е, че в политиката всички опции са отворени, но един президент, когато е бил президент, той внимателно преценява следващите си действия", каза Плевнелиев.

mediapool.bg