Кламер БГ - Новини: Президентът се осъмни в НАП, но поиска пълна данъчна проверка

Президентът се осъмни в НАП, но поиска пълна данъчна проверка

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 18:44ч.
Президентът се осъмни в НАП, но поиска пълна данъчна проверка

Президентът Росен Плевнелиев е поискал от приходната администрация да му извърши цялостна данъчна ревизия, след като Националната агенция за приходите (НАП) предприе серия проверки срещу семейството му.

Държавният глава обяви, че всеки български гражданин може да бъде проверен, но се осъмни в мотивите за интереса на агенцията към него. Той призова данъчните да се фокусират "върху проверки и ревизии на рискови групи данъкоплатци, както и на политици, чийто стандарт на живот е във видимо противоречие с декларираните от тях доходи и имущество".

От президентството уточниха, че държавният глава е поискал пълната проверка, която вече е в ход, след като НАП "вече няколко месеци извършва, пряко или косвено, проверки на президента, на членове на семейството му, както и на трети лица" и поради "неустановеността на режима на проверките, техният срок и актовете, с които се приемат резултатите от тези проверки".

От съобщението на президентството стана ясно още, че държавният глава има съмнения какво провокира интереса към него, като посочи, че от "досегашния ход на проверките на президента не стана очевидно, че те се извършват поради съмнение за неплатени данъци в рамките на периодите, които НАП има право да проверява".

Информацията за проверката излезе от зам-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, който по-рано в петък съобщи, че Плевнелиев е обект на данъчна проверка и запита управляващите дали това не е "опит да се смачка един представител на една институция, който назовава истинските имена".

Това е поредната данъчна проверка срещу критици на правителството, след като по-рано тази година стана ясно, че НАП е започнала първата си данъчна проверка на правозащитния Български хелзинкски комитет (БХК).

В края на миналата година данъчните започнаха и пълна проверка на "Икономедиа", която е собственик на едни от малкото критични към управляващите издания като вестник "Капитал" и сайта "Дневник". Освен това проверяват още лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а по-рано направиха ревизия и на Цветанов.

От президентството посочват още, че всеки български гражданин може да бъде проверен за неговите доходи и имущество и за заплатените данъци и в това отношение държавният глава не прави изключение, но отбелязват, че "с действията си приходната администрация не трябва да оставя и капка съмнение, че обслужва други интереси извън рамките на своите правомощия".

"Действията на приходната администрация следва да са принципни и законни, както и да обслужват единствено целите, заради които се извършва по принцип една данъчна ревизия. В този аспект държавният глава призовава приходната администрация да се фокусира върху проверки и ревизии на рискови групи данъкоплатци, както и на политици, чийто стандарт на живот е във видимо противоречие с декларираните от тях доходи и имущество. В конкретния случай от досегашния ход на проверките на президента не стана очевидно, че те се извършват поради съмнение за неплатени данъци в рамките на периодите, които НАП има право да проверява. С действията си приходната администрация не трябва да оставя и капка съмнение, че обслужва други интереси извън рамките на своите правомощия", заявяват от президентството.

Оттам припомнят още Плевнелиев е публикувал доходите си и имуществото си съобразно разпоредбите на законите и е предоставил доказателства за законния им произход.

Критики към безпристрастността на работата на НАП имаше и при предишното правителство. Тогава агенцията демонстрираше показни акции с облитания с хеликоптер на богати имоти, но без последици за собствениците им. Следваха обещания да бъдат разкрити сметки в чужбина на лица, които са укривали данъци, но и от тях нищо не излезе. В крайна сметка директорът на НАП по времето на ГЕРБ Красимир Стефанов бе сложен в листата на партията и избран за депутат.

mediapool.bg