Кламер БГ - Новини: Предстои първото плаване на ферибот “Варна”

Предстои първото плаване на ферибот “Варна”

България

|
Съб, 18 Ян 2014г. 10:17ч.
Предстои първото плаване на ферибот “Варна”

Ферибот

Ферибот “Варна”. Момент от реконструкцията в МТГ “Делфин”. Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

Предстои първото плаване на българския ферибот “Варна” по линията Варна – Кавказ.

Малко преди коледните и новогодишните празници падна и последната бариера пред старта на нашия ферибот – сключено бе допълнителното споразумение към основната спогодба за експлоатация на фериботната линия Варна – Кавказ. „Холдинг БДЖ” ЕАД, „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и морският оператор „Варнафери” ЕООД подписаха съгласуван с руската страна текст на допълнително споразумение към основната спогодба, с което „Варнафери” се признава за оператор от българска страна по морската отсечка Варна – Кавказ. С подписването на последния документ в сградата на МТИТС падат всички бюрократични пречки пред включването на новия ни ферибот по линията, каза за в. „Черно море” Георги Минчев, зам.- председател на УС на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика (НСБС) и зам.-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата, който участва на срещата между двете страни.

Припомняме, че линията Варна – Кавказ беше официално открита в началото на март 2009 г. и досега се обслужва от двата руски кораба „Славяни” и „Авангард”. За перспективата пред новата транспортна връзка говори фактът, че през 2012 г. бяха превозени 3094 вагона с общо 106 141 т товари, което прави над 270 % ръст в сравнение с 2011 г., сочат данните на руския оператор.

Темпът на растеж не спира и през миналата година. В това време българският оператор „Варнафери” ЕООД успя да закупи кораб, който превърна в модерния ферибот ”Варна” със специална платформа за превоз и на товарни автомобили.

За влизането му в експлотацията по линията обаче трябваше да се сключи допълнително споразумение, което вече е факт.

Първите договори за превоз на товари с „Варна” вече са подписани с традиционни товародатели по линията, каза още Георги Минчев. Очаква се на първо време товарите да бъдат основно вагони цистерни с пропан-бутан от порт Кавказ за Варна. Когато се уточни точната дата на тръгване, сигурно ще се прояви интерес и от страна на българските автопревозвачи за превоз на товари от тук към руската страна, допълниха от „Варнафери” ЕООД.

За активизиране на автопревозите операторът в момента извършва активна реклама на всички гранични и фериботни пунктове. Автопревозвачите бързо ще се убедят в предлаганите предимства, които са безспорни, тъй като това е най-кратката и възможно най-евтина транспортна връзка с руския пазар, коментират от фирмата оператор.

Maritime.bg – България