Кламер БГ - Новини: Предизвестеният избор на съдебен инспектор може и да се провали

Предизвестеният избор на съдебен инспектор може и да се провали

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 17:35ч.
Предизвестеният избор на съдебен инспектор може и да се провали

Макар че Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не откри нищо нередно около имотните сделки на кандидата за главен съдебен инспектор Веселина Тенева, избирането й на поста от парламента не е съвсем сигурно, тъй като подкрепата на ГЕРБ изглежда разколебана.

За избора е нужно квалифицирано мнозинство и обикновеното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака", с което досега се приемаха решенията на управляващите, не върши работа, дори ако към него се добавят гласовете на двамата бивши депутати от ГЕРБ, обявили се наскоро за независими.

Номинацията на Тенева бе издигната от ДПС и оттам твърдят, че са осигурили подкрепата на ГЕРБ. Социалистите предпочитат да стоят настрана и казват, че тези разговори ДПС си ги водят сами.

Кандидатурата на Тенева бе издигната в краткия работен отрязък между коледните и новогодишните празници. Веднага се появи информация, че тя е замесена в странни сделки с покупки и дарения на имоти. Тенева сама поиска да бъде проверена от Етичната комисия на ВСС, но още преди да се произнесе комисията, от ГЕРБ заявиха, че ще поискат да се удължи срокът за номинации, който отдавна изтече и срещу който от партията не възразиха при обсъждането му в парламента.

По думите на народния представител от ГЕРБ Томислав Дончев, той и колегите му до дни ще внесат собствена кандидатура за шеф на Инспектората към ВСС.

Дончев така и не обясни как ще стане това, при положение, че процедурата за избор на нов главен съдебен инспектор е в ход и не може да бъде променяна.

В неделя зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов разкритикува срока от три работни дни и се обяви за удължаването му. Най-абсурдното бе, че той цитира почти едно към едно препоръките на Съюза на съдиите в България – организацията, която заклеймяваше и воюваше, докато ГЕРБ бяха на власт, а той беше вътрешен министър.

Междувременно по неофициална информация на ДПС, разговори с опозицията били проведени и партията на Борисов е поела ангажимент да гласува за Веселина Тенева. "Малко се поразклатиха от проблемите с имотите й, но след като бе изслушана от Етичната комисия във ВСС, от ГЕРБ ще се успокоят и ще изпълнят ангажимента си. Така се надяваме", коментираха източници от Движението за права и свободи пред Mediapool.

Според ДПС няма основание да се удължава срока за номинации. Същото е мнението и на депутата от БСП Мая Манолова, съвносител на кандидатурата на Тенева. По думите й искането за още номинации е странно, тъй като всички партии са имали възможност да внесат свои предложения, а това не е сторено.

Манолова коментира на пресконференция на БСП в понеделник, че Веселина Тенева е юрист с безупречна репутация. Тя призова всички от съдийските и юридическите организации, които атакуват кандидатурата, да се изправят и да оспорят професионалните й качества.

При новата ситуация, в която ГЕРБ са все по-разколебани и то най-вече заради публичния образ и страха от повторение на казуса "Венета Марковска", не е ясно дали НС ще избере главен съдебен инспектор. Има вероятност кандидатурата на Тенева да не може да събере минимума от 161 гласа, ако опозицията се въздържи. При провал на избора, парламентът трябва да стартира нова процедура.

(Не)случайна процедура

Самотната номинация на Веселина Тенева за поста на главен съдебен инспектор, за който в последните години стана очевидно, че може да бъде използван както за дисциплиниране на магистратите, така и за откровеното им репресиране, изглежда предопределена не само заради поредното задкулисно разбирателство, а и заради самата процедура за избор.

При положение, че цяла година парламентът не успя да се задвижи избора, въпреки изтеклия мандат на предишния шеф на съдебния инспекторат Анна Караиванова, това се случи в края на 2013 г., при това чрез приемането на безпрецедентно кратък срок – общо 3 работни дни.

В последния възможен ден (и предпоследен работен за годината – 27 януари) Мая Манолова (БСП) и Четин Казак (ДПС) внесоха кандидатурата на Тенева. Въпреки че името неофициално започна да се споменава като фаворит за поста седмица по-рано.

Хронологията на събития достатъчно ясно говори, че номинацията е била политически договорена още преди обсъждането и приемането на правилата. По неофициална информация на Mediapool Тенева си е извадила необходимото за целта свидетелство за съдимост на 16 декември. Два дни по-късно се е снабдила с копия от дипломата и от кадровото си досие във ВАС, както и с бележка от следствието, че не е разследвана. Само ден по-късно, на 19 декември, парламентът одобри правилата и срока за номиниране на главен съдебен инспектор.

Излезлите впоследствие смущаващи факти за имотните покупко-дарения, с които са се занимавали Тенева, съпругът й Георги Георгиев и майка й Марийка, изясниха мотивите, с които управляващите вероятно са приели толкова кратък срок за излъчване на кандидатури – с цел да няма достатъчно време за евентуалното компрометиране на предложените.

На фона на новите данни, публикувани в понеделник от "Биволъ", че Георгиев и негови роднини са участвали в доста съмнителни заменки от скандалното дружество "Софийски имоти", дойде и скоропостижното решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), че в случая няма данни за неетично поведение от страна на Тенева, а става въпрос за "строго лични имуществени сделки".

mediapool.bg