Кламер БГ - Новини: Православната църква празнува Йордановден

Православната църква празнува Йордановден

Общество

|
Пон, 06 Ян 2014г. 08:49ч.
Православната църква празнува Йордановден

Православната църква отбелязва на 6 януари празника Богоявление, или Йордановден, който ознаменува покръстването на Исус в река Йордан от Йоан Кръстител. Според Библията в този момент небето над Христос се отворило, Светият дух слязъл върху него във вид на гълъб и се разнесъл глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Според народните вярвания пък през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Денят е известен още като Кръстовден, Водици и Водокръщи.

Традицията е младите мъже от селото или града да участват в гонененот на кръста, който свещеникът хвърля в реката. Вярва се, че който успее да го извади, ще бъде честит и здрав през цялата година.

На Йордановден празнуват Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa. По данни на Националния статистически институт над 100 000 българи са именници тази година. Най-много са мъжете с името Йордан - 54 000, а жените с името Йорданка - 41 000. Богдан и Богдана са съответно 4 100 и 3 500.

По традиция Столичната община организира празничен водосвет и ритуал по хвърлянето на кръста в езерото в кв. Дружба. Президентът Росен Плевнелиев пък присъства на Богоявленския водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София.

mediapool.bg