Кламер БГ - Новини: Правителството се бави с оградата по границата с Турция

Правителството се бави с оградата по границата с Турция

България

|
Пон, 06 Ян 2014г. 15:13ч.
Правителството се бави с оградата по границата с Турция

Правителството изостава значително с плановете си за изграждането на телената ограда по част от границата с Турция, като към момента не е ясно кога ще бъде готово съоръжението.

Военният министър Ангел Найденов обясни в понеделник, че забавянето се дължи на процедури по Закона за устройство на територията, които са ангажимент на МВР.

Според очакванията му проектът за оградата трябваше да бъде одобрен до четвърти декември, но това все още не е станало.

Въпреки това Найденов отказа да коментира дали може да се забави построяването на съоръжението, което трябваше да е готово през февруари.

Според предварителните разчети на правителството проектът трябваше да е утвърден до 4 декември, а до 80 дни да завърши строителството на оградата.

Планира се оградата да бъде разположена в участък от 33 км., а строителството й да струва около 6 млн. лева. Наскоро обаче главният секретар на МВР Светлозар Лазаров настоя тя да бъде удължена. Плановете за строителството на съоръжението вече бяха разкритикувани от ООН, а ЕК апелира към страните членки да не отблъскват бежанците.

В понеделник Найденов отхвърли критиките на Върховния комисар на ООН за бежанците за и нечовешките условия за търсещите убежище в страната.

"Не мога да се съглася с критиката, след като съм свидетел на всичко онова, което се полага като усилия от страна на българската държава да бъдат създадени условия за настаняване и подслон на бежанците, които да съответстват на всички изисквания и без да се пренебрегват възможностите, които в момента има българската държава", заяви Найденов.

Миналата седмица Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) призова страните от Европейския съюз да не връщат бежанци обратно в България заради нечовешките условия за търсещите убежище в страната. Според ВКБООН българските власти не предоставят основни услуги като доставки на храна и медицинска помощ, държат мигрантите в лагери без основателни причини и отлагат тяхната регистрация. Ден по-късно обаче организацията уточни, че все пак условията за живот в центровете за имигранти са се подобрили, но има още какво да се желае.

В тази връзка Найденов коментира, че неслучайно посочва достатъчно сериозни суми, които трябва да бъдат търсени, както от страна на българския бюджет, така и от европейските фондове, за да бъдат създадени условията, които заслужават чуждестранните граждани.

Миналата година военният министър изчисли общите разходи за интеграцията на бежанците на 250 млн. лева. Според него в справката влизат всички разходи, включително за здравна помощ, образование, адаптация, трудова реализация и обезщетения, но не уточни за какъв период, нито за какъв брой бежанци.

mediapool.bg