Кламер БГ - Новини: Правителството оскъпи оградата с Турция до близо 10 млн. лева

Правителството оскъпи оградата с Турция до близо 10 млн. лева

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 17:11ч.
Правителството оскъпи оградата с Турция до близо 10 млн. лева

Правителството "изненадващо" оскъпи строителството на телената ограда по част от границата с Турция до 9.6 млн. лева при първоначални планове за шест милиона.

В четвъртък военният министър обяви, че вече се е запознал с работния проект на МВР, който е за значително по-висока сума, която ще бъде отпусната целево от държавния бюджет.

Още миналата година военното министерство разпространи схема с техническите параметри на съоръжението, но сега се оказа, че техническото изпълнение ще изисква повече средства "с оглед по голяма сигурност, стабилност и ограничаване за възможностите за физическото му преодоляване".

Найденов не даде повече подробности, като обясни, че няма как да отговори от името на експертите.

Той обаче успокои, че въпреки досегашното забавяне на проекта няма да се губи повече време в провеждането на конкурси, които да изберат доставчиците, тъй като ще бъдат обявени специални обществени поръчки, които позволяват пряко договаряне.

Според сметките на Найденов още в понеделник започва паралелно работата по оградата и сключването на договорите и доставката на материалите.

Изпълнител на строителството ще бъдат инженерните части на Сухопътните войски, като обаче вероятно ще бъдат избрани и подизпълнители.

Найденов съобщи, че цялостното изграждане, в зависимост от климатичните особености, ще отнеме от 45 до 60 дни. Първоначалните планове бяха съоръжението да е готово февруари.

Цената е поредното разминаване между МВР и МО. По-рано този месец военният министър Ангел Найденов обяви, че строителството на телената ограда се бави заради "процедури по Закона за устройство на територията, които са ангажимент на МВР", а след това вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че ведомството му си е свършило работата още преди Нова година.

Планира се оградата да бъде разположена в участък от 30 км, но наскоро главният секретар на МВР Светлозар Лазаров настоя тя да бъде удължена.

Плановете за строителството на съоръжението вече бяха разкритикувани от ООН, а ЕК апелира към страните членки да не отблъскват бежанците.

mediapool.bg