Кламер БГ - Новини: Правителството на Орешарски се оказа първото без агенти на ДС

Правителството на Орешарски се оказа първото без агенти на ДС

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 13:25ч.
Правителството на Орешарски се оказа първото без агенти на ДС

Правителството на Пламен Орешарски се оказа първото след демократичните промени, в което не присъстват агенти или служители на бившата Държавна сигурност, в същото време обаче Комисията по досиетата осветли повече от 100 лекари, работили за службите на комунистическия режим.

Комисията, водена от Евтим Костадинов, обяви, че проверката на правителството, която обхваща премиера, заместник премиерите, министрите и заместник министрите, е приключила без да установи принадлежност към службите.

Проверени са общо 47 души, а 13 не подлежат на проверка по закон, тъй като са родени след след 16 юли 1973 година.

Според справка на специализирания сайт desebg.com във всички останали 14 правителства, включително това на Георги Атанасов до февруари 1990 г., както и трите служебни правителства, е имало агенти на тоталитарните служби. Единствено правителство, което в част от мандата си е работило без агенти е на ГЕРБ, след като от него излязоха Божидар Димитров, който беше министър без портфейл, и Павлин Димитров, който заемаше поста зам.-министър на вътрешните работи. В служебното правителство на Марин Райков бившите служби имаха само един представител - Божан Стоянов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Въпреки че правителството на Орешарски се оказа първото без агенти на Държавна сигурност, то обърна тенденцията в дипломацията. След като страната смъкна доверието си от дипломатите, работили за бившите служби, външният министър Кристиан Вигенин обяви, че ще разчита на тях, но стигна до съгласие с президента Росен Плевнелиев да не ги предлага за посланици.

Комисията по досиетата обяви и проверката на управителите и изпълнителните директори, членовете на управителните и контролните съвети на лечебните заведения. Проверени са повече от 1800 души, като са установени данни за повече от 100. Въпреки големият брой агенти в медицинските среди, те са по-малко в сравнение с тези, излизали при други проверки на комисията. Средно Комисията установява принадлежност за 10% от проверяваните.

Сред посочените е бившият председател на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов, който е бил агент кум ОУ на МВР-Пазарджик-ДС с псевдоним "Жеко".

Директорът на Националната кардиологична болница Владимир Пилософ е бил агент, осведомител на Държавна сигурност с псевдоним "Вайан".

Водещият кардиолог Младен Григоров е бил агент на ДС с псевдоним "Николай".

Христо Мазнейков, управител на Многопрофилна болница за активно лечение "Света София", е бил агент към ДС с псевдоним "Телем", а Румен Сербезов, член на Управителния съвет и член на Надзорния съвет на Многопрофилна болница за активно лечение "Токуда Болница София" АД, е бил секретен сътрудник с псевдоним "Христо".

Комисията по досиетата отново обявява имената на Матей Матеев, бивш зам.-министър на здравеопазването при тройната коалиция, и на бившия депутат от ДПС Митхат Табаков.

mediapool.bg