Кламер БГ - Новини: Почина бившият израелски премиер Ариел Шарон

Почина бившият израелски премиер Ариел Шарон

Свят

|
Съб, 11 Ян 2014г. 15:29ч.
Почина бившият израелски премиер Ариел Шарон

Почина бившият израелски премиер Ариел Шарон, съобщават световните агенции. След продължително боледуване и постепенно влошаване на състоянието му в събота той почина в болница близо до Тел Авив.

Шарон беше в кома от осем години и в последните дни състоянието му се определяше като "безнадеждно”. Ветеранът от почти всички войни на Израел бе поразен на 4 януари 2006 г. от масивен инсулт. В първите дни на тази година световните агенции съобщиха за влошаване на състоянието му.

Очаква се официално съобщение от болницата Тел Ашомер, където бе лекуван Ариел Шарон.

Наричаният още "Арик" Шарон ще остане в историята с нахлуването в Ливан през 1982 г., когато той бе министър на отбраната и като израелския премиер, който изтегли войските и заселниците от ивицата Газа през 2005 година.

Политическата кариера на 85-годишния Ариел Шарон продължава повече от половин век. Негова мисия става националната сигурност. Според него Израел трябва да се разграничи от палестинците и едностранно да определи своите граници. След оттеглянето на израелските войски и заселници от Ивицата Газа през септември 2005 г. след окупация, продължила 38 години, Шарон напусна крайно дясната си партия и създаде нова центристка група.

Шарон бе известен и с инвазията през 1982 г. в Ливан, при която загинаха 20 000 души. През 2006 г. с помощта на ООН огънят в Ливан бе прекратен след 34-дневната война между Израел и шиитската организация Хизбула.

Роден на 27 февруари 1928 г. в Палестина, която по това време е под британски мандат, в семейство, което идва от Беларус, Шарон наричаше себе си в заглавието на автобиографията си "Воин".

mediapool.bg