Кламер БГ - Новини: Посланик Юрий Исаков: „Южен поток” ще е локомотив за цялата българска икономика

Посланик Юрий Исаков: „Южен поток” ще е локомотив за цялата българска икономика

България

|
Вт, 31 Дек 2013г. 17:42ч.
Посланик Юрий Исаков: „Южен поток” ще е локомотив за цялата българска икономика

Газопроводът „Южен поток” ще стане локомотив за подема на цялата българска икономика и залог за нейното по-нататъшно устойчиво развитие. Това казва посланикът на Русия в София Юрий Исаков в интервю, публикувано в последния ден от годината в близкия до Кремъл вестник „Росийская газета”.

По думите му приходите за България от проекта в периода до 2040 година ще са от порядъка на 2,5 милиарда евро. „В тази връзка не е чудно, че местните и международните експерти подчертават значението на строителството на газопровода за изпълнението на приходната част от бюджета на България”, казва Исаков.

Той подчертава особено „социално-икономическата” важност на „Южен поток”. Според него при риализацията на проекта в България ще бъдат създадени повече от 6000 нови работни места, българските строителни компании ще получат уникален опит, ще бъде даден мощен тласък за развитието на изпадналия днес в депресия Северо-западен район на страната, през който минава значителна част от маршрута на газопровода. Освен това ще ще дойдат допълнителни инвестиции в транспортната инфраструктура, ще се повиши натовареността на варненското пристанище и на българските железници.

В интервюто няма и дума за възникналия около проекта конфликт с Европейската комисия, която поиска всички, свързани с него, двустранни споразумения да се предоговорят, за да отговарят на изискванията на ЕС. Не се споменават и съмненията на мнозина експерти, свързани с повишената цена и приходите от проекта и с очакваните нови огромни задължения на Българския енергиен холдинг.

"Взаимодействието между нашите страни се развива достатъчно динамично: обемът на преките руски капитоловложения в България за последните 10 години надхвърли 2 млрд. долара. В момента редица руски компании се интересуват от инвестиционно сътрудничество в такива области като транспорта, банковото и застрахователното дело, логистиката и други", заявява пред „Росийская газета” посланик Исаков.

По думите му "безусловно, енергетиката е приоритетно, макар и не единственото, направление" в сътрудничеството. Според Исаков "България има всички шансове да стане център на поклонничество за вярващите руснаци на Балканите". Посланикът вижда в страната потенциал за нетрадиционен туризъм - поклоннически, балнеологичен, винен, екотуризъм.

За предстоящата 2014 г. той обръща внимание на предстоящата 135-годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и България, както и на първата българска Конституция, която по думите му е "разработена непосредствено и с най-активното участие на видни руски юристи."

Исаков съобщава, че за изтичащата година над 640 хиляди руски граждани са били на почивка в България. Броят на българите, посетили Русия, макар и да нараствал значително, бил само малко над 46 хиляди.

„Всекидневно общувам с български граждани, виждам техния неподправен интерес към нашата страна, желанието им да посетят Русия. Но по силата на обективни фактори (България е най-бедната страна в ЕС) да се осъществят такъв род планове е трудно. Вярвам, че с подобряването на икономическата ситуация българите по-често ще пътуват в Русия”, казва руският посланик в София пред „Росийская газета”.

mediapool.bg