Кламер БГ - Новини: Посланикът на Франция в България още чака лидера на ”Атака” да се извини

Посланикът на Франция в България още чака лидера на ”Атака” да се извини

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 09:07ч.
Посланикът на Франция в България още чака лидера на ”Атака” да се извини

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер Дьо Кабан заяви, че очаква лидерът на ”Атака” да отиде в посолството и да се извини за скандала с френския културен аташе Стефани дьо Мартие.

Досега това не е станало, но за сметка на това има поднесени извинения от страна на много граждани.

"Срещал съм се със Сидеров преди 20 години, като аташе по печата, когато той беше главен редактор на "Демокрация". Не помня точно какво ми каза, за какво си говорихме, но ми остана чувството, че не искам да се срещам с този човек отново", коментира френският посланик пред бТВ в четвъртък.

Той обясни, че няма дипломатически скандал между България и Франция и отношенията с българското външно министерство са добри.

"Нашата служителка е била атакувана в самолета от Волен Сидеров, защото е французойка и е член на френското посолство. Този депутат е казал, че като депутат има право да провери нейната самоличност. Това не може да е вярно, защото не е полицай", посочи още посланикът.

На въпрос

дали френският културен аташе по някакъв начин е провокирала депутата Волен Сидеров, посланикът отговори, че "има хора, които много лесно се провокират или мислят, че хората ги провокират".

"Мисля, че проблемът не е бил толкова голям с нея, колкото с другите пътници, защото друг пасажер от борда е бил нападнат, това не ми го е казала тя, това беше информация от вестниците”, каза още посланикът.

Френското посолство осъди още във вторник поведението на атакистите, като първо публикува на сайта си изключително остра позиция по скандала, която впоследствие бе подменена с по-мека. По този повод дипломатът коментира в четвъртък, че просто става въпрос за грешно подбран вариант на текста първоначално. Обясни и, че от него е отпаднала частта, в която се казваше, че Сидеров е бил "във видимо нетрезво състояние", тъй като това е била субективната преценка на културния аташе, но тя е недоказуема.

mediapool.bg