Кламер БГ - Новини: Поредно обвинение за сваления египетски президент Мохамед Морси

Поредно обвинение за сваления египетски президент Мохамед Морси

Свят

|
Нед, 19 Ян 2014г. 17:39ч.
Поредно обвинение за сваления египетски президент Мохамед Морси

Сваленият от армията президент на Египет Мохамед Морси ще бъде съден по допълнително обвинение - за обида на съдебната власт, съобщи източник от правосъдието. Според Ройтерс това е сигнал, че властите нямат намерение да отслабят репресиите срещу "Мюсюлмански братя".

Това ще е четвъртото дело за Морси, откакто бе свален от армията през юли след масови протести срещу едногодишното му управление. Морси и още 25 души от обкръжението му са обвинени в обида на съдебната власт.

Сегашната власт в Египет затяга мерките срещу "Мюсюлмански братя, които смята за терористична организация. Досега бяха арестувани хиляди техни лидери по обвинения в насилие.

"Мюсюлмански братя" - някога най-добре организираното политическо и религиозно движение, спечелило пет поредни избори, отрича всякакви връзки с насилието в Египет и обвинява армията в извършване на държавен преврат.

Бившият президент ще се яви на съд на 28 януари по обвинение в бягство от затвора през 2011 г. Срещу него са повдигнати също обвинения в подстрекателство към убийството на протестиращи и за терористичен заговор с палестинското радикално движение "Хамас" и ливанското "Хизбула".

mediapool.bg