Кламер БГ - Новини: Поредна нощ на обстрел между протестиращи и полиция в Киев

Поредна нощ на обстрел между протестиращи и полиция в Киев

Свят

|
Съб, 25 Ян 2014г. 13:16ч.
Поредна нощ на обстрел между протестиращи и полиция в Киев

Украинският президент Виктор Янукович е предложил на лидерите на опозиционните партии "Баткившчина" и УДАР – Арсений Яценюк и Виталий Кличко, да бъдат назначени като министър-председател и вицепремиер по хуманитарните въпроси, съобщи в събота "Интерфакс Украйна".

В официално съобщение на президентството се уточнява, че в желанието си да проведе широк обществен дебат държавният глава е поканил за участие Кличко, който е приел. На Яценюк пък било предложено да замени на премиерския пост Микола Азаров. Все още няма информация за намеренията на двамата опозиционери.

Сред останалите предложения на президента към опозицията са отмяна на законовите забрани за протести, които предизвикаха радикализацията на антиправителствените демонстрации, промени в конституцията, както и амнистия за задържаните по време на сблъсъците с полицията. Офертата на Янукович става факт, след като краткото примирие, обявено за преговори между управляващите и опозицията, на практика приключи в нощта срещу събота и в Киев отново имаше ожесточени сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност.

Часове наред служителите от спецчастите "Беркут" и демонстрантите се обстрелваха взаимно с гумени куршуми, газови гранати, камъни и коктейли "Молотов". Напрежението ескалира около 21.00 часа в петък, когато част от протестиращите на площад "Независимост" се премести на правителствената улица. Униформените заслепяваха протестиращите със силни прожектори през цялата нощ. След 22.00 часа от страната на силите на реда започнаха да се разнасят и откъслечни изстрели, което предизвика комендантите на барикадите да започнат да гонят жените и децата.

Протестиращите официално твърдяха за пет жертви на протестите до момента, но в събота световните агенции съобщиха за шеста. Опоцизионният активист Роман Сеник, който бе прострелян в гърдите през седмицата, е загинал в украинска болница. Лекарите неуспешно се бориха за живота му в продължение на няколко дни. През целия ден в петък протестиращите палеха свещи в памет на загиналите. Според представители на опозицията, пострадалите са хиляди, има и информации за изчезнали активисти.

Властите пък съобщиха за трима пленени полицаи, като един от тях е бил ранен с нож в гърдите. Той е бил освободен и приет в болница в тежко състояние. "Двама от полицаите, които бяха задържани от "охраната на протестите" в петък вечерта, продължават да се държат в сградата на градската администрация. През цялата нощ продължиха преговорите на полицията с няколко опозиционни депутати, но те не успяха да повлияят върху лидерите на групировките, които контролират градската администрация", съобщават от украинското МВР.

Към момента опозиционните привърженици контролират държавните администрации в осем области на Украйна – Киевска, Житомирска, Хмелницка, Ривненска, Тернополска, Черновицка, Ивано-Франковска и Лвовска област, съобщава "Обозреватель". Под обсада се намират и сградите на държавната администрация в Закарпатска и Волинска област. В Черкаска област полицията успя да си върне контрола над администрацията, която по-рано бе окупирана от демонстранти.

Протестиращите са завзели сградата на Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост в Киев, съобщи независимата украинска агенция "Униан". Междувременно стана ясно, че президентът Виктор Януковиче е уволнил ръководителя на Киевската градска държавна администрация Олександър Попов и е назначил на негово място депутата от управляващата Партия на регионите Виктор Макеенко. Той е член на междупарламентарната комисия по сътрудничеството между Върховната рада и Съвета на федерацията на Руската федерация.

mediapool.bg