Кламер БГ - Новини: Помрачената изумрудена сватба на един капитан
Морски вести

Помрачената изумрудена сватба на един капитан

Морски вести

|
Нед, 26 Ян 2014г. 22:01ч.
Помрачената изумрудена сватба на един капитан

liuben-delchev

К.д.п. Любен Делчев

55 години вярност на семейството, морето и държавата, превърнала се в грабител

Извън конституционните правомощия на Президента на Република България”, „не съществува законово предоставена възможност”, „липсва правно основание”.

Това са отговорите от държавни мъже, които получава преди отбелязване на своята изумрудена сватба к.д.п. Любен Делчев.

На 30 януари той и съпругата му – Благовеста, отбелязват 55 години от сключване на гражданския им брак.

Стъпихме смело на неравния семеен друм, бедни, но уверени и отговорни пред децата ни и родината. Сега можем да сме благодарни на съдбата, че винаги беше добра към нашето семейство”, разказа пред Maritime.bg капитанът. След 1970 година той вече плава като титуляр на десетки наши и чужди търговски кораби. „Носих слава на малката и непозната за мнозина България. Работих за просперитета на страната, превозих десетки хиляди тона стоки от България и за България. Жена ми работи дълги години като способна и изключително съзнателна учителка по химия”, продължава 83-годишният капитан. 

За съжаление старостта ни е помрачена от бездушието на случайни и недостойни политици. Вече 14 години живеем в стрес и тревоги, заради чужда писмена грешка”, с прискърбие отбелязва к.д.п. Делчев.

Преди 14 години той е бил капитан на танкер „Ропотамо”. Корабът товари газьол от Бургас за митнически склад във Варна. Заради недоглеждане на чиновник от Параходство Български морски флот, което по това време е държавна компания, горивото не бива отчетено в Митница – Варна. Забавянето за отчитането е било четири дни, два от които почивни. Нарушен е режимът „реекспорт”. Съдът налага административна глоба, но противно на всякаква логика изплащането й трябва да става от капитана на кораба. Две години по-късно капитанът прекратява активната си служба. Излиза в пенсия, но заради огромното задължение (над 40 000 лв.) по-голямата част от полагаемата му пенсия е запорирана. Делчев, който е с влошено здравословно състояние, а съпругата му с 97% инвалидност, започва да води борба, парите не стигат дори за лекарства. Пише до всички институции, но постоянно получава отговори, че казусът не е в тяхната компетенция. Депутати, омбудсманът, общинският съвет на Варна, Българската асоциация на морските капитани, Асоциацията на възпитаниците на Морско училище и много други подкрепят каузата на семейството, и също изискват подкрепа от държавата и решаване на казуса. Едва след 11 години искането на капитана е уважено, 35 000 лева са били опростени. Така на 80 години капитан Любен Делчев получава първата си пълна пенсия. Дотогава са му удържани 25 465 лева. Всички институции разбират, че к.д.п. Делчев е платил несправедливо, но никоя не може да помогне за връщане на средствата му. Бившият финансов министър Дянков отговори на Делчев, че „искането му има морална стойност, но няма законова възможност” за връщане на парите му.

В края на миналата година к.д.п. Делчев се обръща за съдействие към евродепутата Слави Бинев, който поставя въпроса пред президента Росен Плевнелиев, председателя на НС Михаил Миков и финансовия министър Петър Чобанов. Бинев предупреждава президента, че не трябва да забравя, че така както той се отнася към своите граждани, така ще се отнесат и те с него. „Утре те ще постъпят с вас по същия начин”, пише до Плевнелиев евродепутатът.

Президентът не се притеснява от предупреждението на Бинев, и позовавайки се на чл. 98 от Конституцията, твърди, че не е способен да помогне в казуса на к.д.п. Делчев. Отговорът на министъра на финансите Петър Добрев е същия, но той добавя, че „не съществува законово предоставена възможност”, нито пък има възможност „друг държавен орган” да върне парите на капитана. Наскоро с к.д.п. Делчев се свързват и от кабинета на председателя на НС. Сътрудничката обещала съдействие, но признала, че в момента нормативната база не позволява неправомерно взетите над 25 хил. лева да бъдат върнати от държавата. „Казаха, че трябва да променят закони за да ми бъдат върнати парите”, коментира пред Maritime.bg капитанът.

Казусът е прост, но години храни наред с безсмислени кореспонденции много бледи, бездушни държавни бюрократи”, твърди той.

К.д.п. Делчев все пак ще посрещне своята изумрудена сватба. Надява се обаче НС да разгледа неговия случай със средствата на парламентаризма. „Дано политиците не забравят, че ние хората сме основата на демокрацията”, казва капитанът. Той все още помни драматичната случка от 30 октомври 1971 година, когато в Тиренско море българският кораб „Батак”, под негово командване, спасява моряците от потъващия италиански кораб „Лиес”. „Тогава ние изпълнихме човешкия си дълг, неписаната повеля на моряшката солидарност, надявам се човешкия си дълг да изпълнят и държавните мъже, които не трябва да изоставят в беда нито един гражданин на България”, подчерта к.д.п. Делчев.

Видео от поредицата на Maritime.bg “Забравени герои”, архив 2011 година:

type='text/javascript'>if (typeof g_hanaFlash !== 'undefined' && !g_hanaFlash){

jQuery('#hana_flv_flow3_1').css( 'padding', '5px' ); jQuery('#hana_flv_flow3_1').html("Sorry, your browser does not support Flash Video Player *Video:Историята на К.д.п. Любен Делчев");}else{

flowplayer('hana_flv_flow3_1', { src: 'http://www.maritime.bg/wp-content/plugins/hana-flv-player/flowplayer3/flowplayer-3.2.7.swf', wmode: 'transparent' }, {

canvas: { backgroundColor: '#000000', backgroundGradient: 'none',},

clip:

{

url: 'http://www.maritime.bg/video/zabraveni-geroi-2.m4v',

scaling: 'scale', autoPlay: false, autoBuffering: true

,linkUrl: 'http://www.maritime.bg/video/zabraveni-geroi-2.m4v' ,linkWindow: '_blank'

, onFinish : function () { this.seek(0); }

}

});}

Maritime.bg – Курс